Započela izrada projekta rekonstrukcije dubrovačkog lukobrana Kaše

DUBROVNIK - Ovih su dana započeli prvi istražni radovi vezani uz projekt rekonstrukcije lukobrana sagrađenog daleke 1484. godine uz pomoć kašeta - drvenih sanduka napunjenih građevinskim materijalom i potopljenih u more.

Udari vremena i valova te potresa i agresorskih granata tijekom Domovinskog rata danas su itekako vidljivi na lukobranu Kaše koji od siline mora još od 15. stoljeća štiti ulaz u dubrovačku starogradsku luku. Dugo se priča o obnovi ovog jedinstvenog i kulturno-povijesnog blaga, a ovih su dana napokon započeli i prvi istražni radovi.

Remek-djelo Paskoja Miličevića sagrađeno je 1484. godine djelomično pomoću kešeta - drvenih sanduka - napunjenih građevinskim materijalom i potopljenih u more. Otuda i naziv lukobran Kaše koji više od pola stoljeća čuva ulaz u Gradski porat.

- Služile su kao obrambeni dio luke, preko njih je bio razapet lanac koji je sprječavao uplovljavanje brodova u luku, pa ih u tom kontekstu promatramo i zato su nam jako bitne - kazao je Vedran Kosović, predsjednik Uprave Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Oštećene potresima i granatiranjem u Domovinskom ratu, Kaše vape za obnovom. U posljednjem pokušaju Županijska lučka uprava prijavila je projekt na europske fondove, ali bez uspjeha. Tada je obnova procijenjena na 20 do 25 milijuna kuna.

- Sada nemamo tu brojku. Znat će se kada budemo imali troškovnik, a nadajmo se tada i javni natječaj. Tada ćemo znati koliko. No, moram reći da je spomenik neprocjenjive vrijednosti - istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić .

Izradu Glavnog projekta preuzelo je Društvo prijatelja dubrovačke starine, a početak geomehaničkih istražnih radova ulijeva optimizam, piše HRT.

- To je dopuna svih istražnih radova koji su do sada rađeni. To je još nedostajalo da se kvalitetno krene u priču, da se krene u izradu idejnog projekta - nadovezao je Kosović.

- Idemo 16 metara, znači tri bunara od po 16 metara. Provest ćemo standardni penetracijski test i uzeti te neporemećene uzorke koji će ići u laboratorij u Zagreb. I onda traje oko 16 dana, bušenje će trajati još 20 dana za laboratorij. Imamo oko 45 dana za razradu - opisao je izvođač radova Niko Musladin .

Zanimljivo je da Paskoje Miličević nije želio primati plaću za svoj rad na lukobranu pa je 28. veljače 1848. Republika odredila da mu se dodjeljuju srebrni predmeti u vrijednosti od 12 dukata.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Obnavlja se 540 godina star dubrovački valobran Kaše
Sukladno dogovoru između Društva prijatelja dubrovačke starine, Županijske lučke uprave Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije, DPDS je preuzeo izradu Glavnog projekta obnove valobrana Kaše. Na nedavnom sastanku u Konzervatorskom odjelu dogovorena je dinamika izvođenja same sanaci…
Obnova lukobrana u Puli koštat će 120 milijuna kuna - Butković pozvao Lučku upravu Pula da se javi na natječaj
Svobuhvatna obnova pulskog lukobrana koštat će oko 120 milijuna kuna, a da bi se realizirao taj veliki projekt bit će potrebna pomoć hrvatske Vlade, odnosno Ministarstva mora, prometa i infrstrukture. Ministar Oleg Butković je najavio da će Lučka uprava Pula tu pomoć dobiti, ali naravno u re…