6 min. čitanja

Zaplijenjena jahta Putinovog frenda čeka u Trogiru

Zaplijenjena jahta Putinovog frenda čeka u Trogiru
Foto: Wikipedia

TROGIR - Dvjesto milijuna dolara vrijedna jahta u vlasništvu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka bit će prodana na dražbi, ali proces nije jednostavan. Do kada će biti usidrena u Trogiru?

Jahta Royal Romance (Kraljevska romansa), dvjesto milijuna dolara vrijedna jahta u vlasništvu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, zaplijenjena je u Hrvatskoj početkom ove godine. Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud presudio da se Medvedčukova 92,5 metara dugačka jahta Royal Romance treba prenijeti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (ARMA).

Ukrajina će zaplijenjenu jahtu prodati?


Bivši ukrajinski zastupnik i Putinov saveznik Medvedčuk uhićen je u Ukrajini u travnju, ali je oslobođen i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u rujnu. 68-ogodišnjeg oligarha naziva se "mračnim princem" ukrajinske politike, piše Guardian.

ARMA je poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za "pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom". Najavili su kako će jahtu prodati na dražbi, što će biti prva takva prodaja od koje će Ukrajina profitirati otkako su zapadne vlade nametnule ograničenja na imovinu većeg broja oligarha nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Iz ARMA-e su za Guardian potvrdili da su njezini agenti doletjeli u Hrvatsku i pregledali zaplijenjenu jahtu. Jahtu Royal Romance izgradio je 2005. godine nizozemski graditelj superjahti Feadship. Plovilo ima kabine za smještaj 14 gostiju i bazen širok 4 metra, a na njemu može boraviti ukupno 21 član posade.

Megajahta duga 92 metra kupljena je za više od 200 milijuna američkih dolara. Godišnji troškovi održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 milijuna dolara. Trenutno je usidrena u Trogiru i čeka prodaju.

Pitali Ukrajinu kada jahta Royal Romance ide u prodaju


Index se s upitom o prodaji obratio ukrajinskoj agenciji ARMA. Zanimalo ih je kako ide taj proces i kada se može očekivati aukcija. Preciznih informacija još nema.

Pravna i organizacijska načela djelovanja ARMA-e određena su Zakonom o Nacionalnoj agenciji Ukrajine za pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom od korupcije i drugih kaznenih djela.

- Prema prvom dijelu članka 2. Zakona, ARMA je središnje izvršno tijelo s posebnim statusom, koje osigurava oblikovanje i provedbu državne politike u području pronalaska i praćenja imovine koja se može oduzeti u kaznenom postupku ili u slučaju utvrđivanja neutemeljenosti imovine i njezina povrata u prihod države, odnosno upravljanja oduzetom imovinom ili u slučaju utvrđivanja neutemeljenosti imovine i njezina povrata u prihod države, države, ili oduzeto u kaznenom postupku, ili vraćeno u prihod države sudskom presudom kao rezultat priznanja neutemeljenosti imovine - odgovaraju iz ukrajinske agencije u izjavi za Index.

Zakon za pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom od korupcije


Istodobno, funkcije i ovlasti ARMA-e definirane su člancima 9. i 10. spomenutog Zakona. Zaplijenjenom imovinom upravlja ARMA u skladu s člancima 19-24.

- Prema prvom dijelu članka 19. Zakona, ARMA upravlja imovinom oduzetom u kaznenom postupku, uključujući i zabranu samo u odnosu na tužbu podnesenu u interesu države uz postavljanje zabrane raspolaganja i/ili korištenja takve imovine te u parnicama u predmetima o utvrđivanju neutemeljenosti imovine i povratu u korist države uz zabranu korištenja te imovine, čiji iznos ili vrijednost prelazi 20.000 minimalnih životnih potreba za radno aktivno stanovništvo utvrđenih od 1. siječnja odgovarajuće godine - navodi ARMA.

Također, stavak dva dijela prvog članka 19. Zakona propisuje da se imovina preuzima na upravljanje temeljem odluke istražnog suca, suda ili suglasnosti vlasnika imovine, čije se preslike dostavljaju ARMA-i najkasnije sljedeći radni dan nakon izdavanja (dostavljanja) odgovarajućeg zahtjeva tužitelja.

Prvi dio članka 21. Zakona utvrđuje da ARMA upravlja pokretninama i nekretninama, vrijednosnim papirima, imovinskim i drugim pravima putem prodaje relevantne imovine ili prijenosa iste na upravljanje.

Ukrajinska vlada tek treba odlučiti tko će prodati jahtu


Prema stavku četvrtom dijela petog članka 21. Zakona, prodaju imovine obavljaju pravne osobe određene na temelju natječaja. Postupak odabira takvih pravnih osoba, postupak prodaje imovine na javnom nadmetanju (dražbama) i/ili elektroničkom nadmetanju odredit će Kabinet ministara Ukrajine.

- U svrhu provedbe odluke istražnog suca Okružnog suda Lychakivsky grada Lavova, prema kojoj je zaplijenjena imovina, naime brod (jahta) ROYAL ROMANCE, prebačena na upravljanje ARMA-e, ARMA poduzima odgovarajuće organizacijske mjere - odgovorili su Ukrajinci na pitanje hoće li preuzeti u svoj posjed jahtu Royal Romance.

- Trenutačno imovinu još uvijek drže hrvatske vlasti - kažu iz ARMA-e.

Istovremeno, ARMA priprema izmjene i dopune normativnih pravnih akata u vezi s provedbom ovlasti ARMA-e, s ciljem daljnje mogućnosti prodaje zaplijenjene imovine koja se nalazi izvan jurisdikcije Ukrajine.

Nakon odobrenja normativnih pravnih akata u vezi s provedbom ovlasti ARMA-e, posebice provedbe ovlasti ARMA-e, s ciljem daljnje mogućnosti prodaje zaplijenjene imovine koja se nalazi izvan jurisdikcije Ukrajine, ARMA će objaviti dodatne informacije o dražbi na službenim stranicama ARMA-e i u masovnim medijima.

Prevedeno - ukrajinska vlada treba tek odrediti tko će provesti aukciju jahte Royal Romance, a tek onda će biti oglašeno mjesto i vrijeme tog događaja. Dotad jahtu čuvaju hrvatske vlasti.

Tko je Viktor Medvedčuk, Putinu bliski ukrajinski oligarh?


Inače, u rujnu je 72,5 metara dugačka superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog prodana na dražbi nepoznatom kupcu za 37,5 milijuna dolara. To je bila prva prodaja takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu, ali u tom slučaju je zarada od prodaje išla američkoj investicijskoj banci JP Morgan, koja je tvrdila da joj Pumpjanski duguje 20,5 milijuna eura.

Viktor Medvedčuk, prije rata vrijedan 620 milijuna dolara, bio je najutjecajniji proruski oligarh u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno je kum njegove kćeri.

Medvedčuk je rođen 1954. u Sibiru gdje su mu roditelji bili prognani nakon što mu je otac bio osuđen zbog suradnje s nacistima tijekom okupacije Ukrajine.

Završetkom srednje škole, zbog problematične obiteljske povijesti, bilo mu je vrlo teško pronaći posao, a neko je vrijeme radio za kijevske željeznice. U ljeto 1972. pokušao je upisati Pravni fakultet u Kijevu, ali je bio odbijen. Ipak su ga primili iste godine u jesen posebnom odlukom rektora Tarasa Ševčenka. Kasnije se pokazalo da mu je to omogućilo ministarstvo unutarnjih poslova zbog suradnje s tadašnjim tajnim službama

Za vrijeme fakulteta imao je problema sa zakonom, ali je optužba odbačena zbog manjka dokaza. Po završetku fakulteta radio je kao odvjetnik. Jedan od njegovih klijenata, pjesnik Vasil Stus, bio je poslan na prisilni rad, a neobično je što je takvu kaznu zahtijevao sam Medvedčuk. Kasnije je osnovao vrlo uspješnu odvjetničku tvrtku.

EU usporedio s nacističkom Njemačkom


U veljači 2000. ušao je u ukrajinski parlament. Postao je i jedan od potpredsjednika, no ta mu je povlastica brzo ukinuta zbog zlouporabe položaja. Medvedčuk je poznat kao jedan od najvećih protivnika Europske unije koju je jednom prilikom usporedio s nacističkom Njemačkom.

Prije ruske invazije punog opsega Medvedčuk je bio uhićen i suočen s istragom zbog moguće veleizdaje na temelju optužbi za suradnju s Rusijom oko ilegalnog vađenja plina u Crnom moru, kao i zbog opskrbe ugljenom s teritorija regije Donbas pod kontrolom pobunjenika.

Medvedčuk je nakon invazije pobjegao iz kućnog pritvora, ali je ponovno uhićen dok je pokušavao napustiti zemlju prerušen u vojnog dragovoljca. U rujnu je razmijenjen za ukrajinske ratne zarobljenike koje su držali Rusi. Nije poznato njegovo trenutno boravište.

Ministarstvo vanjskih poslova bez odgovora


Index je u vezi sudbine jahte Royal Romance poslao upit i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Pitali su ih znaju li kada će se održati aukcija i postoje li za Hrvatsku neki troškovi dok je u posjedu jahte. Navode da odgovore ni nakon dodatnih podsjećanja nisu dobili.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pod okriljem noći s Murtera nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: “Na njen vez usidrili isti model broda”
Nevjerojatan sigurnosni propust dogodio se ovih dana u marini Betina na otoku Murteru. Večernji list doznaje da je od tamo netragom nestala luksuzna jahta Sunseeker 115 koja je bila na popisu “zamrznute” imovine sankcioniranih ruskih tajkuna od strane Europske unije, SAD-a i Velike Britanij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.