Zapanjujuće količine mikroplastike pronađene u algama na Arktiku

Arktičke alge važni su organizmi kako u hranidbenoj mreži tako i za morski život općenito, ali znanstvenike zabrinjavaju pronađene količine te smatraju da se radi samo o 'vrhu ledenog brijega'.

Ove alge su važne za plankton i razne druge morske organizme na Arktiku. Također hrane organizme koji žive na morskom dnu. Kako se led topi, alge se odvajaju i tonu te ih jedu životinje kao što su morski krastavci i morske zvijezde. Osim toga, alge su važne i kao ponor ugljika.

Međutim, znanstvenici su otkrili da arktičke alge sadrže mikroplastiku. Ovo samo po sebi možda i nije iznenađujuće - plastika je pronađena u svakom okolišu na Zemlji koji je do sada istražen. Ali iznenadile su ih količine koje su pronašli i smatraju da bi to moglo imati velike posljedice za ekosustave i klimu.

Zašto je to problem?

Ove alge hrane arktičko morsko dno i morske ekosustave. Njihov položaj na dnu hranidbenog lanca znači da postoji rizik od prenošenja mikroplastike 'prema gore' kroz morsku hranidbenu mrežu.

Istraživanja pokazuju da mikroplastika i s njom povezane kemikalije mogu promijeniti rast, funkciju i razmnožavanje morskih vrsta poput planktona i riba.

Mikroplastika koja je zalijepljena s vanjske strane algi mogla bi smanjiti stopu fotosinteze blokirajući sunčevu svjetlost. A ako čestice uđu u stanice algi, mogle bi oštetiti dijelove stanice u kojima se odvija fotosinteza pa tako također spriječiti ovaj proces.

Znanstvenici se boje da su ova otkrića vjerojatno samo 'vrh ledenog brijega' i da je problem daleko veći, prenosi Psych.org.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Plastika koja ulazi u oceane mogla bi se do 2040. gotovo utrostručiti
Plastika koja ulazi u svjetske oceane mogla bi se gotovo utrostručiti do 2040. ako se ne poduzmu daljnje mjere. Nedavna studija pokazala je da je razina morskog onečišćenja plastikom u oceanima podcijenjena. Procjenjuje se da je 171 trilijun plastičnih čestica plutalo u oceanima do 2019. p…
MORSKE ALGE Znanstvenici tvrde da imaju ogromnu vrijednost za zdravlje
Koristeći novi pristup uzgoju, istraživači vjeruju da će u budućnosti alge imati važna medicinska svojstva kao što su antikancerogena, antidijabetička, protuupalna, antivirusna i antibiotička. Morske alge, također poznate kao makroalge, čine osnovu obalnog morskog ekosustava. One apsorbiraju ugljič…
Da bi sačuvali uzorke leda s Arktika, znanstvenici vode pravu utrku s vremenom
Međunarodni tim znanstvenika započeo je s bušenjima na Arktiku, i to radi očuvanja uzoraka leda starog i do 300 godina, kojega će koristiti za analizu, prije nego što se zaleđeni slojevi otope uslijed klimatskih promjena, objavili su organizatori misije. Talijanski, francuski i norveški znanstvenic…