1 min. čitanja

ZAPALILI AMERIČKU, EU I NATO ZASTAVU Grci prosvjeduju protiv pretvaranja svoje luke u ratnu bazu

ZAPALILI AMERIČKU, EU I NATO ZASTAVU Grci prosvjeduju protiv pretvaranja svoje luke u ratnu bazu
Foto: Youtube / Screenshot

ALEKSANDROPOLIS – Na ulazu u grčku luku gdje je usidren američki vojni teretni brod “ARC Independence” ,   prosvjednici su u simboličnom maršu zapalili zastave SAD-a, NATO-a i EU-a uručujući vlastima prosvjednu notu.

Američka vojska je Aleksandropolis, koji se nalazi svega 20 kilometara od turske granice, odjednom pretvorila u veliku vojnu bazu. Proteklih tjedana dopremili su još brodova, 1000 oklopnih vozila, 120 jurišnih helikoptera i 3000 vojnika.

“Alexandroupolis je luka naroda, a ne uporište imperijalista”, “Nisu ova zemlja ni more za ubojice naroda”, “Ne želimo zaštitu NATO-a, to je savez vukova”, “Jedini način je borba naroda protiv planova imperijalista” , samo su neke od prosvjednih parola.

Povorka je krenula prema lučkim vratima, gdje  je usidren američki vojni teretni brod  “ARC Independence” koji je  prevozio helikoptere 1. zračne konjičke brigade, kao i oklopna vozila, gusjeničare i vozila na kotačima, koji će biti iskrcani sljedećih nekoliko dana u tom gradu, te se raspoređivati u Rumunjskoj, Bugarskoj i drugim zemljama, u kontekstu vojne vježbe – ratne probe “Atlantic Resolve 2022”. Iako analitičari tvrde da bi ovakvo snažno raspoređivanje američke vojske moglo imati veze s tenzijama s Turskom u Istočnom Mediteranu, ovaj grad se nalazi na dijelu Grčke koji je najbliže Crnom moru koje je također postalo “žarište” posljednjih tjedana zbog rastućih napetosti s Rusijom.

U prosvjedima su sudjelovali sindikati, sindikati umirovljenika, Studentske udruge, građani Aleksandropolisa, ali i iz grčkih pokrajina istočne Makedonije – Trakije, dok sa svojim transparentima sudjeluju  i  Helensko kubansko udruženje prijateljstva i solidarnosti iz Soluna .

Svi su zajedno osudili korištenje luke od strane američke vojske.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.