1 min. čitanja

Zapadnu obalu Istre posljednjih dana okupirale meduze

Zapadnu obalu Istre posljednjih dana okupirale meduze
Foto: IRB Centar za istraživanje mora Rovinj

ROVINJ – IRB Centar za istraživanje mora u Rovinju posljednjih dana zatrpan je upitima i fotografijama zabrinutih građana koji su se uz zapadnu obalu Istre našli u bliskom susretu s neuobičajenim morskim žarnjacima. Iz Instituta pozivaju građane da budu oprezni, ali i da im dojave lokacije na kojima su uočili neobične meduze.

Iz Instituta su potvrdili da su na temelju pristiglih fotografija identificirali 4 vrste meduza: uhati klobuk (Aurelia solida), hidromeduza Aequorea forskalea, morska pluća (Rhizostoma pulmo) i kompas meduza (Chrysaora hysoscella). Meduzama često nedostaju dijelovi tijela ili su neprepoznatljivi zbog raspadanja odnosno starenja, no upozoravaju da unatoč takvom stanju i dalje mogu biti opasne ukoliko ih uznemiravate.

U slučaju da vas meduza opeče opeklinu bi trebalo isprati morskom vodom i pažljivo ukloniti preostalo tkivo meduze pincetom. Ispiranje vodom iz slavine ili flaširanom vodom i grebanje samo će, kažu, pogoršati ubod.

Iz Instituta pozivaju građane da im pošalju informacije o opažanjima meduza, s fotografijom i procijenjenim brojem meduza, na email tkogovs@irb.hr ili preko društvenih mreža @CIMrovinj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.