4 min. čitanja

Zaklada Seabed 2030. najavljuje potpuno mapiranje svjetskih oceana

Zaklada Seabed 2030. najavljuje potpuno mapiranje svjetskih oceana
Foto: Područja morskog dna koja se smatraju mapiranima unutar GEBCO mreže. Regije obojene sivom bojom prikazuju pokrivenost mapiranih područja unutar izdanja GEBCO mreže iz 2021., a područja obojena crvenom bojom prikazuju dodatnu pokrivenost uključenu u izdanje za 2022. / The Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030 Global Center (GDACC) u ime Seabed 2030

Znate li da čovječanstvo zna manje o podmorju, nego o cjelokupnoj površini Marsa i Mjeseca zajedno? Projekt Zaklade Nippon-GEBCO Seabed 2030, međunarodni je napor da se ucrta, odnosno mapira čitavo oceansko dno svijeta. Najavljeno je i povećanje podataka o oceanima jednako veličini Europe. Potpuna karta oceanskog dna alat je koji nedostaje i koji će znanstvenicima omogućiti da se uhvate u koštac s nekim od najhitnijih ekoloških izazova našeg vremena, uključujući klimatske promjene i onečišćenje mora.

Najnovija GEBCO Grid brojka sad iznosi 23,4 posto, što je povećanje od 10,1 milijuna četvornih kilometara novih batimetrijskih podataka u odnosu na prošlogodišnju brojku. Ovo povećanje je ekvivalentno području veličine Europe i malo veće od Sahare – najveće vruće pustinje na Zemlji.

Seabed 2030 je projekt suradnje Zaklade Nippon i Opće batimetrijske karte oceana (GEBCO) kako bi se potaknulo potpuno mapiranje svjetskih oceana do 2030. i sakupili svi batimetrijski podaci u besplatno dostupnu GEBCO kartu oceana. GEBCO je zajednički program Međunarodne hidrografske organizacije (IHO) i Međuvladine oceanografske komisije UNESCO-a (IOC-UNESCO) i jedina je inicijativa s mandatom mapiranja cijelog oceanskog dna.

Najnoviju brojku objavio je g. Mitsuyuki Unno, izvršni direktor Zaklade Nippon, na službenom popratnom događaju Seabed 2030 na drugoj konferenciji UN-a o oceanu, održanoj u Lisabonu. Zaklada Seabed 2030 lansirana je prije pet godina na prvoj konferenciji UN-a o oceanima u New Yorku.

G. Unno je rekao da je u samo pet godina Seabed 2030 prednjačio u kartiranju oceana i postigao da je 23,4% morskog dna mapirano u visokoj rezoluciji.

– Unatoč tome što pokrivamo više od 70 posto planeta, naše znanje o tome što leži ispod plave površine je ozbiljno ograničeno. Bez ovih ključnih informacija nikako ne možemo krenuti u održivu budućnost – potpuna karta oceanskog dna alat je koji nedostaje i koji će nam omogućiti da se uhvatimo u koštac s nekim od najhitnijih ekoloških izazova našeg vremena, uključujući klimatske promjene i onečišćenje mora. To će nam omogućiti da zaštitimo budućnost planeta – objašnjava.

Potpuna karta morskog dna potrebna je iz niza razloga, ne samo zbog budućnosti čovječanstva

Oceani pokreću globalne sustave koji Zemlju čine pogodnom za život – kisik, pitku vodu, većinu naše hrane i klimu u konačnici regulira i osigurava more. Topografija oceanskog dna također pomaže u prepoznavanju podvodnih opasnosti i informira o održivom upravljanju morskim resursima i razvoju infrastrukture.

Direktor projekta Seabed 2030 Jamie McMichael-Phillips pozdravio je povećanje podataka. – Ohrabrujuće je vidjeti ovaj rast batimetrijskih podataka unatoč izazovima s kojima se suočava kartiranje oceana, a koji su nedvojbeno pogoršani pandemijom – istaknuo je.

– Dok napredujemo s Desetljećem oceana, veselimo se što ćemo ubrzati naše napore da nadoknadimo vrijeme i trud izgubljen prošle godine. Napredak koji smo postigli od 2017. je hvale vrijedan, ali svjesni smo zadatka koji je pred nama – i željni smo ga realizirati – kaže Phillips.

Desetljeće oceana – Seabed-ov  vodeći program – velika je inicijativa UN-a za mobiliziranje vlada, privatnog sektora, znanstvenika i civilnog društva za suosmišljavanje i suprovođenje transformativnih akcija vođenih znanjem kako bi se preokrenuo pad u zdravlje oceana i napravila promjena u održivom upravljanju morskim okolišem. IOC-UNESCO je tijelo UN-a zaduženo za vođenje provedbe Oceanskog desetljeća.

– Program Desetljeće oceana je zapravo zatvaranje trajnih praznina u znanju s kojima se suočavamo u oceanskoj zajednici, jer ne možemo upravljati onim što ne možemo mjeriti. Kartiranje morskog dna je ‘Conditio sine qua non’ za stvaranje sigurnih, uključivih i zaštitnih mehanizama za održivi suživot između društva i prirode unutar dubokog oceana – naše posljednje granice – rekao je Ariel Troisi, predsjedavajući član IOC-UNESCO-a.

Seabed 2030 također je najavio veliko novo partnerstvo s američkom Nacionalnom upravom za oceane i atmosferu (NOAA) na popratnom događaju. Seabed 2030 aktivno traži partnerstva za uspoređivanje svih postojećih podataka u konačnu GEBCO kartu i identificiranje područja na kojima nema podataka za buduće kartografske ekspedicije.

Misija NOAA-e je razumjeti i predvidjeti mijenjanje okoliša, od dubokog mora do svemira, te upravljati i očuvati obalne i morske resurse SAD-a. Agencija je dio Ministarstva trgovine SAD-a i ima ključne vodeće uloge u oblikovanju međunarodnih politika o oceanima, ribarstvu, klimi, svemiru i vremenu.

Potpisani od strane voditelja partnerstva Seabed 2030  Stephena Halla i dr. Ricka Spinrada u ime NOAA, Memorandum o razumijevanju (MOU) formalizira suradnju koja je već započela između dviju strana. Također će uvelike proširiti naše razumijevanje svjetskih oceana.

Sudjelovanje dr. Spinrada u NOAA-i datira iz 2003., kada je dvije godine bio voditelj Nacionalne oceanske službe te sedam godina voditelj Ureda za oceanska i atmosferska istraživanja. Bio je glavni znanstvenik od 2014. do 2016., prije nego što ga je američki predsjednik Biden prošle godine nominirao za podtajnika za trgovinu za oceane i atmosferu, što uključuje i dužnost upravitelja NOAA-e.

– Oceani pokrivaju više od 70 posto planeta. S razvojem novih alata i tehnologija za mapiranje i mjerenje njegovog dna, imamo bolji kapacitet za razumijevanje njegove fizičke strukture i života koji on podržava, a time i bolje razumijevanje cijelog našeg planeta. To nam znanje može pomoći u donošenju boljih, održivijih odluka — lokalno, nacionalno i globalno – rekao je dr. Spinrad

– Drago nam je objaviti naše najnovije partnerstvo s NOAA-om. Stručnost koju nudi ova dobro etablirana institucija i njeni znanstvenici odigrat će neprocjenjivu ulogu u dovođenju nas korak bliže cilju – rekao je Hall.

Svi podaci prikupljeni i podijeljeni s projektom Seabed 2030 uključeni su u besplatno dostupnu GEBCO globalnu mrežu – najpotpuniji batimetrijski skup podataka o dnu svjetskog oceana.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.