2 min. čitanja

Zagonetke pomorskog čuvara Šibenika izazov su za stručnjake

Zagonetke pomorskog čuvara Šibenika izazov su za stručnjake
Foto: Screenshot / HRT

ŠIBENIK - Istraživači su u prizemlju sv. Nikole otkopali prostor do sada nepoznate namjene. Značajan je to nalaz na ovome remek djelu maritimne fortifikacijske arhitekture iz 16. stoljeća.

Na tvrđavi su u tijeku arheološka istraživanja koja su rezultirala novim nalazima. Kažu istraživači, itekako vrijednim.

- Ovdje vidimo dvije niše u zidu. Unutar zapune ove prostorije našli smo debeli sloj vapnenog veziva tako da je ona vjerojatno u nekoj fazi gradnje ili pregradnje na tvrđavi služila kao vapnenica - pokazala je dr.sc. Marijana Krmpotić, voditeljica Odjela za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

A pod stoljetnim naslagama materijala otkriven je i izvorni, mletački pod tvrđave.

- Originalna razina terena je bila otprilike do ove visine. Znači oko metar i pol. Većinom zatrpana šutom i žbukom - govori Josip Đeka, student arheologije. No, povijesni građevni otpad bio je riznica nalaza.

- Materijal koji se može datirati znači u vrijeme Mletačke faze tvrđave, od sredine 16. stoljeća i sigurno tijekom cijelog 17. stoljeća. Jedan od interesantnih je ulomak kalupa za lijevanje metaka - rekla je Krmpotić.

Foto: Screenshot / HRT

Zagonetke pomorskog čuvara Šibenika izazov su za stručnjake.

- Ova istraživanja se provode u sklopu konzervatorsko restauratorskih radova na obnovi tvrđave, a osnovni cilj istraživanja je utvrditi preostali arheološki potencijal tvrđave - istaknuo je dr.sc. Marko Sinobad, Konzervatorski odjel u Šibeniku.

Istraživačka kampanja stoga se nastavlja.Rasvijetliti povijesne činjenice o baštini tvrđave na popisu je prioriteta. I kako bi bile dostupne posjetiteljima. Daju otkrića dodatne preporuke obnovi globalno prepoznatljivog obilježja Šibenika.  

- S obzirom na smjernice UNESCO-a, izuzetno je važno očuvati univerzalnu vrijednost tvrđave i njenu autentičnost - naglašava Anamarija Kučan, stručna suradnica za arheologiju i kulturno-povijesnu baštinu u JU Priroda Šibensko-kninske županije.

Baš zato, na Sv. Nikoli zadnju uvijek ima struka, prenosi HRT.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.