2 min. čitanja

Zadnja nada za spas morskog psa anđela - 'Ne dajmo im da odu u tišini!'

Zadnja nada za spas morskog psa anđela - 'Ne dajmo im da odu u tišini!'
Foto: WWF Adria/HTV/Screenshot

U podmorju Molata žive neobične i rijetke ribe, na prvi pogled drugačije od njihove bliže i daljnje rodbine. Projekt 'Ne dajmo im da odu u tišini' brine o njihovom očuvanju, a brinu o njima i drugi čuvari prirode.

Godinama Nikola Kosanović lovi ribu, to je njegov život. Neke ribe ne lovi, ali ih ulovi. Uđu one u mrežu, pa ne mogu natrag. Kao primjerice morski pas sklat. A onda im Nikola pomogne i vrati ih u more. Sve što ulovi fotografira i s informacijama o poziciji šalje Institutu za ribarstvo u Splitu. Oni to dalje prosljeđuju WWF-u.

- Sklat je vršni predator, more održava zdravim. Kakva je uloga lava u savani, takva je uloga sklata i drugih morskih pasa pod morem. U zadnjih nekoliko godina, od 30 zabilježenih ulova, 25 je u akvatoriju Molata. Na cijelom Mediteranu i na dijelu Atlantika provodi se veliki projekt zaštite sklata, anđeoskog morskog psa - objašnjava Mosor Prvan, WWF Adria.

Međunarodni tim proučava njihove navike, broj i načine očuvanja.

- To je životinja koja zrači smirenošću, dok roniš s njom. Naravno da nikad ne smiješ zaboraviti da je to morski pas i da moraš biti oprezan. Ali činjenica je da su spektakularne životinje. Isplati se biti na mjestu gdje možeš roniti s njima, jer je to doista prekrasno - kaže dr. David Jimenez Alvarado, University Las Palmas de Gran Canaria.

Pod morem, u prirodnom okruženju, miroljubive je prirode. Djeluje pitomo, no ipak i kod njega vrijedi ona - ne diraj me, ne diram te. Kad ga se vadi iz mreže, objašnjava Kosanović - nikako mu se ruka ne smije staviti ispred očiju ili iznad glave, jer "ne možete maknuti ruku tom brzinom, kojom on zagrize".

Dok je pod morem, dodaje - to je druga priča. Neke, manje primjerke je dok je ronio, i dodirivao.

- Želja WWF-a i svakog člana tima je da se zaštiti ova kritično ugrožena vrsta koja je pred izumiranjem. Ako ništa drugo, da ne ode u tišini - dodaje Patrik Kristinić, WWF Adria.

Molat, Kanari i ronjenje

Istraživanja su pokazala da je upravo oko Molata jedno od zadnjih područja na kojima obitava sklat u Jadranu. Tako bi se, smatra Mosor Prvan ovo područje moglo i brendirati. Naime, tisuće ronioca iz cijeloga svijeta dolazi svake godine na Kanare upravo radi ronjenja sa sklatovima.

Možda i u podmorju Molata probudi pažnju ljubitelja ronjenja, koji će ovo neobično biće promatrati kako i dalje pliva u tišini dubina. Njihova 'molatska' populacija je zadnja nada za očuvanje ove vrste u Jadranskom moru, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.