2 min. čitanja

Zadarska policija kreće u kontrolu vozača traktora i poljoprivrednih strojeva na cesti

Zadarska policija kreće u kontrolu vozača traktora i poljoprivrednih strojeva na cesti
Foto: PU zadarska

Dolaskom toplijih vremena započeli su proljetni poljoprivredni radovi pa se očekuje pojačan promet traktora na prometnicama, stoga zadarska policija skreće pozornost vozačima traktora i drugih poljoprivrednih strojeva na poštivanje prometnih pravila.

Nastupanjem povoljnih vremenskih prilika započela je sezona obavljanja poljodjelskih radova, a time i učestalije sudjelovanje u prometu vozača traktora, te poljoprivrednih i radnih strojeva. Kako bi se izbjegla stradavanja  prilikom obavljanja poljoprivrednih radova i radova, kao i vozača i putnika na traktorima te ostalih sudionika u prometu koji se kreću drugim prometnim sredstvima ili pješice, ovim putem policija želi skrenuti pozornost na pravilno sudjelovanje u prometu.

- Posebno upozoravamo vozače traktora kako prilikom prijevoza tereta isti mora biti tako raspoređen i pričvršćen da ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti, da ne umanjuje stabilnost traktora i ne otežava upravljanje traktorom, da ne smanjuje preglednost vozaču traktora i da se ne rasipa po cesti, te da ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge oznake na vozilu - poručuju iz policije.

- Upozoravamo ostale vozače i druge sudionike u prometu, na povećanu prisutnost traktora u prometu na cestama, pri čemu je kod izvođenja pojedinih radnji potrebno uzeti u obzir i njihovu brzinu kretanja, koja je bitno manja od kretanja ostalih vozila - navode.

Savjeti i korisne informacije:

Traktori i priključna vozila, te radni strojevi,  kojima se sudjeluje u prometu moraju biti registrirani, tehnički ispravni i osigurani.
Vozač mora kod sebe za vrijeme upravljanja traktorom imati vozačku dozvolu, prometu dozvolu, knjižicu vozila i policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, za traktor i za priključno vozilo.
Prije početka sudjelovanja u prometu, nakon zimskog razdoblja, potrebno je provjeriti tehničku ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito ispravnost kočnica, upravljačkog mehanizma i svjetlosno-signalnih uređaja.
Traktorima, koji su prvi put registrirani u Republici Hrvatskoj nakon 1. siječnja 1983. godine, moraju imati sigurnosnu kabinu ili sigurnosni okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja.
Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, ne skidajte s traktora kabinu ili zaštitni okvir i prilagodite način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora.
U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore „ubacili“ u veće brzine,
traktorom ima pravo upravljati samo vozač kojemu je izdana vozačka dozvola  A1, A2, A, B, C1, C, D1, D i H kategorije.
Nemojte niti započeti vožnju ako se ne osjećate dobro ili ste umorni.
Nakon konzumacije alkoholnih pića nemojte upravljati traktorima.
Na traktoru se smije prevoziti onoliko osoba koliko ima ugrađenih sjedala, odnosno onoliko osoba koliko je upisano u prometnoj dozvoli.
Na traktorskim priključcima i blatobranima zabranjeno je prevoziti osobe,
na priključnim vozilima – prikolicama dopušteno je prevoziti najviše pet osoba, s time da ne stoje i da ne sjede na stranicama priključnog vozila.

U idućem razdoblju službenici Policijske uprave zadarske će posebnu pozornost usmjeriti na nadzor prometovanja vozača traktora i radnih strojeva.

- Apeliramo na sve sudionike u prometu na cesti, a osobito vozače traktora da poštuju prometne propise - poručuju iz PU zadarske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.