1 min. čitanja

Zadarska i dubrovačko neretvanska županija fokus su pilot projekta usmjerenog na jačanje otočkih zajednica!

Zadarska i dubrovačko neretvanska županija fokus su pilot projekta usmjerenog na jačanje otočkih zajednica!
Foto: Screenshot/YouTube

Radi se o projektu "Poboljšanje kvalitete višerazinskog upravljanja i jačanje otpornosti otočnih gospodarstava Hrvatske, Grčke i Švedske“.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je domaćin posjeta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU).

Zadarska županija je uz Dubrovačko-neretvansku županiju odabrana kao pilot lokacija predmetnog projekta OECD-a i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije upravo zbog svoje karakteristične otočnosti izražene kroz najveći broj nastanjenih otoka prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2021. godine među obalno-otočnim županijama (18 nastanjenih otoka) i raznolikosti tog istog područja koje obuhvaća otoke u specifičnom položaju, udaljene pučinske otoke, ali i premoštene otoke sa većim brojem stanovnika te male otočne zajednice (poput Babca sa samo četiri stanovnika ili Ošljaka sa 35 stanovnika prema posljednjem Popisu stanovništva iz 2021. godine), piše eZadar.

Fokus posjete OECD-a i nadležnog Ministarstva bio je kroz polustrukturirane istraživačke intervjue dobiti uvid u način upravljanja otocima i uvjete rada na otocima.

Svrha i cilj projekta i održanih sastanaka jest u poboljšanju višerazinskog upravljanja, razvoju i provedbi učinkovitih strategija za razvoj gospodarstva otoka te unaprjeđenje zelene i digitalne tranzicije.

Sastanci su održani 12. i 13. lipnja 2024. godine na otocima Ugljanu i Pašmanu (u Preku i Tkonu) te u Zadru na Sveučilištu u Zadru.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.