2 min. čitanja

Zadar organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu, u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora''

Zadar organizirao akciju sakupljanja otpada na otoku Istu, u okviru ekološkog projekta ''Od izvora do mora''

ZADAR - I Grad Zadar je, zajedno s još 27 gradova sudjelovao u ekološkom projektu ''Od izvora do mora'' s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te primjerenoga odlaganja ambalažnoga otpada.

Projekt se provodi u nekoliko faza, a započeo je Natječajem na koji su se mogli prijaviti svi gradovi u Hrvatskoj koji potom trebaju organizirati akcije čišćenja na svojem području, a tri grada koja prikupe najviše otpada bit će nagrađena donacijom za sadnju drveća.

Grad Zadar je u nedjelju 28. svibnja 2023. godine organizirao akciju sakupljanja ambalažnog otpada na otoku Istu na kojem je očišćena plaža pretežito od plastike, dijelova plastične ambalaže, boca, raznih plastičnih dijelova i ostataka najlonskih vrećica koje je more nanijelo na obalu.

Koordinator i organizator akcije čišćenja plaže na otoku Istu je bio UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra u suradnji s MO Ist i Čistoćom Zadar d.o.o., a u akciji čišćenja su osim djelatnika Grada Zadra sudjelovali i volonteri uglavnom mještani te članovi športsko-ribolovnog društva ''Rarog'' – Ist. Čistoća Zadar d.o.o. je preuzela sakupljeni otpad koji će zbrinuti na odgovarajući način.

Sada slijedi odabir pobjednika koje ćemo doznati do 30. lipnja 2023. godine. Gradovi pobjednici – u svakoj od triju kategorija (mali, srednji i veliki gradovi) po jedan grad – ostvaruju pravo na podršku u ozelenjivanju/pošumljavanju urbanih područja.

Bez obzira na rezultate akcije Gradu Zadru je uključenje u ovaj projekt od velikog značaja jer doprinosi podizanju razine svijesti građana o važnosti primjerenog odlaganja otpada i očuvanju okoliša osobito na otocima koji su posebno ranjivi.

U okviru ovog projekta u posljednje dvije godine provedene su 24 akcije diljem Hrvatske kojima je iz prirode uklonjeno gotovo 40 tona ambalažnog otpada, a akcijama čišćenja odazvalo se oko 1400 volontera.

Od ove godine projekt dobiva novi format te je uz akcije čišćenja naglasak na sadnji drveća u urbanim sredinama, s ciljem smanjenja emisije ugljičnog dioksida i temperature zraka u urbanim sredinama.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.