3 min. čitanja

Zadar muku muči s komunalnim vezovima, svi čekaju rješenje u uvali Bregdetti

Zadar muku muči s komunalnim vezovima, svi čekaju rješenje u uvali Bregdetti
Foto: Google Street View / Screenshot

ZADAR - U Zadru je već godinama potraga za komunalnim vezom koje vlasnici brodova godišnje plaćaju simbolično u odnosu na one komercijalne vezove u marinama.

Sve je više brodova, istina na kopnu nego li ih je vidjeti na moru, koji čekaju na slobodan vez. Ima i onih koji su nestrpljivi pa se vežu tamo gdje je slobodno mjesto kao što se može vidjeti u Jazinama. Na njima je obavijest da se uklone jer za taj vez nemaju ugovor, doznaje 057.info od ravnatelja Županijske lučke uprave (ŽLU), Davora Škibole. U protivnom, bit će dignuti.

ŽLU Zadar u lučicama na području Grada Zadra ima 1420 vezova. Lista čekanja je sigurno i do tri puta veća s obzirom koliko je novih vlasnika stanova i apartmana koji dolaze boraviti u Zadar. Ili kako oni kažu na more, a uz more ide i brod.

Cijena dužnog metra veza u komunalnim lukama određena je pravilnikom Vlade. U Zadru se ona kraće od 30 i 40 kuna do 150 u Jazinama i Bregdeti na najviše mogućih 200 kuna po metru za vez u Foši na godišnjoj razini.

Cijena bi se mogla uskoro korigirati ali ne može biti veća od 200 kuna. Kad će se povećati broj vezova?

Županijska lučka uprava to za sad može jedino napraviti u uvali Bregdetti gdje su u planu tri pontona. Međutim, dugo rađen urbanistički plan tek treba biti usvojen na Gradskom vijeću Zadra. Bez obzira što je uređenje najveće komunalne lučice sa 460 vezova u Arbanasima prioritet Županijske lučke uprave, teško da će se tamo išta raditi dogodine.

A do tada će se broj plovila u Zadru još povećati. Njihovi vlasnici nedavno su dobili poziv ŽLU da se mogu javiti za vez u drugim lučicama koje su uglavnom na otocima. U portfelju Županijske lučke uprave skoro je 200-njak lučica kojim upravljaju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NOVA PRAVILA U SENJU: “Vez mogu imati samo oni koji su registrirali plovila u našoj Lučkoj kapetaniji”
Lučka uprava Senj uvodi reda u korištenje vezova u lukama koje ima na upravljanju. Vezano za to donesen je novi pravilnik, a javni poziv za vezove u tim lukama za postojeće i nove korisnike raspisan je u rujnu prošle godine i trajao je do konca godine. Na poziv
Vlasnici brodica u Marini nikako do vezova | | Morski HR
Više od dvije godine grupa mještana Marine pokušava doći do vezova za svoje brodice. U jesen 2019. godine Lučka Uprava Splitsko Dalmatinske županije započela je rekonstruiranjem Obale
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.