2 min. čitanja

Vlasnici brodica u Marini nikako do vezova

Vlasnici brodica u Marini nikako do vezova
Foto: Boris Kačan

MARINA – Više od dvije godine grupa mještana Marine pokušava doći do vezova za svoje brodice.

U jesen 2019. godine Lučka Uprava Splitsko Dalmatinske županije započela je rekonstruiranjem Obale Alojzija Stepinca, čime je onemogućeno vezanje brodica stanovnicima Obale Alojzija Stepinca i Puta Tunjare koji su tamo desetljećima vezali svoje brodice, bez i jedne prepreke ili primjedbe vlasti. Dapače, najčešće uz usmenu suglasnost predstavnika općine, piše Dalmacija danas.

Potrebe veće od raspoloživih mjesta u postojećoj komunalnoj luci

Početkom 2020. godine Općina Marina obavijestila je građane Marine da će tijekom 2020. godine biti obavljeno legaliziranje vezova za vlasnike brodica u Marini, te da svi građani koji imaju mjesto boravka u Marini i registriranu brodicu u Trogiru mogu podnijeti zahtjev za dodjelu veza za njihove brodice. Većina njih je podnijela takav zahtjev. Općina Marina je, zadnjih mjesec dva, dodijelila je vezove u postojećoj komunalnoj ulici. Mi koji nismo dobili vezove nismo dobili nikakvu obavijest. Ističemo da nam je poznato da su već dugo vremena potrebe stanovnika Marine za vezove veće od raspoloživih mjesta u postojećoj komunalnoj luci. To je bio razlog da smo nesmetano desetljećima naše brodice vezali na Obali Alojzija Stepinca. Iz navedenih razloga, a rekonstrukcijom iste i nama moraju biti osigurani vezovi na rekonstruiranoj Obali Alojzija Stepinca. Tek preostali dio može biri prenamjenjen za bilo koju drugu svrhu“, dio je dopisa kojeg su slali nadležnima, prvenstveno županijskog Lučkoj upravi.

Općina Marina nema rješenja za sve

Od Općine Marine dobili su odgovor kako sada nema rješenje za vezanje svih brodica, za koje su im pristigli zahtjevi, jer interes za vezovima nadmašuje kapacitet komunalne luke.

– Tijekom prikupljanja informacija o vlasnicima brodica koji nisu dobili vez, postalo je jasno da obavijest koju je objavila općina Marina na oglasnoj ploči nije bila sveobuhvatna. Tijekom vremena nastajale su različite obiteljske promjene, vlasnička prava, kao i potrebe građana. Dio građana iz različitih razloga nije bio informiran o objavi… Zajedničko nam je svim da smo šokirani i razočarani što općinska vlast i uprava lučke kapetanije Splitsko dalmatinske županije još nemaju rješenje za vezove za naše brodice, a svi smo strastveni korisnici brodica.

Visoko smo vrednovali i vrednujemo mogućnost sidrenja brodica na obali Alojzija Stepinca kao jedinoj za nas postojećoj lokaciji. Tek korištenjem brodica dostupne su nam sve čari mora. Oduzimanjem navedene mogućnosti bili bismo svrstani u očajnike. Jako smo frustririrani i pri pomisli da bismo mogli ostati bez veza, i nadamo se da će nam vlasti pružiti mogućnost povratka normalnom životu u Marini i pružiti nam mogućnost sidrenja brodica na Obale Alojzija Stepinca. Naravno da očekujemo da će i cijena veza biti identična onoj u postojećoj komunalnoj luci – nadaju se vlasnici brodica koji se trenutno snalaze kako znaju i umiju vezanjem za bove. Pitanje je jesu li one uopće legalne.

Čeka se uporabna dozvola

Kako bilo, Dalmaciji danas stigao je odgovor iz županijske Lučke uprave kojeg je potpisao ravnatelj Domagoj Maroević.

– Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije u postupku je ishođenja uporabne dozvole te će po dobitku iste ponuditi određeni broj Ugovora o komunalnom vezu, a sve temeljem odluke Povjerenstva o dodjeli komunalnih vezova. Lučka uprava SDŽ na predmetnoj lokaciji do sada nije sklopila nijedan Ugovor o komunalnom vezu – kazao  je Maroević.

Branko Galić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.