2 min. čitanja

Zabilježeni novi rujanski rekordi oborine

Zabilježeni novi rujanski rekordi oborine
Foto: Pexels

Nakon mjestimičnih rekordnih dnevnih količina oborine početkom rujna, primjerice u Crnom Lugu u NP-u Risnjak i Pločama, jutros su ponegdje izmjereni novi dnevni rekordi. U Crnom Lugu čak drugi ovog mjeseca.

Prema neslužbenim podacima, koje još nisu potvrdili klimatolozi DHMZ-a, nova najveća dnevna količina oborine u rujnu od ove subote u Požegi je 54 mm ili litre po četvornome metru, u Kutini 92 litre, Ogulinu 122 litre,Delnicama 141 litra, a u Crnom Lugu u NP-u Risnjak čak 192 litre! Detaljnije analize vjerojatno će otkriti još poneki rekord, analizira meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Pritom ove 122 litre u Ogulinu i 192 litre u Crnom Lugu nisu samo rujanski rekordi, nego i apsolutni, što znači da od kad postoje svakodnevna mjerenja - u Ogulinu od 1949. te u Crnom Lugu od 2003. - nikada dnevna količina oborine nije bila tako velika kao jutros.

I u subotu ponegdje obilna kiša, olujni vjetar...

I za subotu su prognostičari DHMZ-a objavili upozorenja za često obilnu kišu pa ne treba iznenaditi ako se i u nedjelju ujutro zabilježi pokoji novi rekord.

Valja podsjetiti i na upozorenja na subotnju ponegdje olujnu buru, čak i s orkanskim udarima, osobito na sjevernom Jadranu.

U gorju moguć prvi snijeg, u nedjelju ujutro i prvi mraz nakon ljeta

Manje važno, ali nekima možda zanimljivo - kao dodatni dokaz dolaska hladnog zraka - u najvišem gorju, uglavnom Gorskog kotara i Like, može pasti i malo snijega, prvog nakon ljeta.

I ne samo zanimljivo, nego nekima možda čak i štetno - nakon razvedravanja u noći na nedjelju u gorskom području povećava se vjerojatnost za, pri tlu, slab mraz, također prvi u drugom dijelu ove, još jedne, već sada po mnogo čemu iznimne godine.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Crveni meteoalarm na Kvarneru i uz Istru - brojne linije diljem Jadrana u prekidu!
Državni hidrometeorološki zavod uključio je crveni meteoalarm za područje Kvarnera i istarskog priobalja zbog vrlo jake, kratkotrajno i olujne bure. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h). Na snazi je upozorenje za pomorce: Prvo na sjevernom, a postupno i na ostatku Jadrana udari bure 35-…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.