1 min. čitanja

Zabilježen do sad najviši val u povijesti južne hemisfere

Zabilježen do sad najviši val u povijesti južne hemisfere
Photo: Pixabay

Znanstvenici su na južnoj hemisferi evidentirali val visok 23,8 metara, otprilike visine osmerokatnice, te ga smatraju najvećim dosad zabilježenim.

Golemi val snimljen je u utorak uz pomoć posebne plutače namijenjene prikupljanju raznih podataka, za vrijeme snažne oluje koja je harala Južnim polarnim oceanom, velikom vodenom masom koja se nalazi blizu Antarktike. Val je evidentiran blizu otoka Campbella, oko 700 kilometara južno od Novog Zelanda, izvijestilo je novozelandsko savjetodavno tijelo za oceanografiju MetOcean Solutions, prenosi Index.

Prethodni rekordni val zabilježen 2012. godine

Viši oceanograf Tom Durrant kazao je da je prethodni rekord držao val visok 22,03 metra zabilježen 2012.

“Po našim saznanjima riječ je o najvećem dosad snimljenom valu u južnoj hemisferi”, kazao je Durrant, dodavši da je upravo Južni ocean poput strojarnice za generiranje golemih valova.

“Moram kazati da kalifornijski surferi mogu očekivati dovoljno energije upravo od posljedica ove oluje. Za otprilike tjedan dana ovi će valovi, doduše puno niži, stići do njihovih obala”, rekao je.

Pretpostavlja da je bilo još valova visine oko 25 metara, no plovak postavljen u ožujku koji mjeri ekstremne uvjete u Južnome oceanu uključuje se za snimanje svaka tri sata po dvadeset minuta zbog štednje baterija.

“Vrlo je vjerojatno da je bilo još golemih valova dok naš plutajući objekt nije snimao”, smatra Durrant.

Najveći val u povijesti nastao je nakon potresa 1958. na Aljasci. Potres je generirao tsunami koji je stvorio goleme valove u zaljevu Lituya. Po podacima časopisa Smithsonian val je bio visok 30,5 metara.

Index

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.