2 min. čitanja

Za širenje putničke luke u Splitu 42,6 milijuna kuna

Za širenje putničke luke u Splitu 42,6 milijuna kuna
Foto: Facebook

SPLIT – Nakon otvaranja novih prostorija Lučke kapetanije Zadar u sklopu trajektnog terminala na Gaženici, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković je u Splitu zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricem i ravnateljem Lučke uprave Split, Vicom Mihanovićem potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekta ‘Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split‘.

Riječ je o projektu vrijednom 42,6 milijuna kuna, koji podrazumijeva dogradnju i proširenje Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci. Dogradnja i rekonstrukcija obale sastoji se od dvije dionice i to linije od obale Lazareta do gata Sv. Petra te linije od gata Sv. Petra do gata Sv. Duje.

Obzirom da sadašnje operativne površine na Obali kneza Domagoja I i II nisu dostatne za neometan promet brodskih linija i sigurno kretanje putnika i vozila, cilj projekta je dodatno proširiti postojeću operativnu obalu i pješačku površinu, a sve s ciljem poboljšanja usluge i povećanja sigurnosti luke.

– Dogradnja Obale kneza Domagoja u splitskoj gradskoj luci četvrti je po redu takav projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji u koje se ukupno investira više od 200 milijuna kuna, a koji se sa 85 posto iznosa financiraju iz fondova EU. Preostala tri projekta su uređenje vanjskog veza u mjestu Sućuraj na otoku Hvaru, uređenje luke Omiš te projekt ceste Pučišća-Povlja na otoku Braču. – istaknuo je ministar Oleg Butković.

Projekt u Splitu dio je velikog investicijskog ciklusa poznatog pod nazivom ‘Renesansa na hrvatskoj obali’ u sklopu kojeg je do sada uloženo 1,3 milijarde kuna, najvećim dijelom iz EU fondova.

Tako se i ovaj projekt financira iz Kohezijskog fonda iz kojeg je osigurano 36 milijuna kuna, dok će se ostatak prihvatljivih troškova financirati iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ravnatelj splitske Lučke uprave, Vice Mihanović istaknuo je kako će se zahvaljujući ovom projektu Obala kneza Domagoja, izgrađena prije 150 godina, po prvi put nadograditi-

– Obala će biti dužine 260 metara, a njenu postojeću širinu od 4 metra proširit ćemo za dodatnih 5,5 metara. Nadograđena će obala pospješiti brzolinijski brodski promet u splitskoj gradskoj luci, a služit će i kao šetnica građanima. – istaknuo je te podsjetio kako je splitska gradska luka najveća luka u Republici Hrvatskoj kroz koju je, samo tijekom 2019. godine, prošlo 5,6 milijuna putnika i 850.000 vozila, dok je po ostvarenom prometu na 22. mjestu u Europskoj uniji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Butković u obilasku novih prostora Lučke kapetanije u Zadru
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.