4 min. čitanja

Za marinu u Sv. Filipu i Jakovu tek se postavljaju pontoni, a na cesti je stavljena ugostiteljska terasa

Za marinu u Sv. Filipu i Jakovu tek se postavljaju pontoni, a na cesti je stavljena ugostiteljska terasa
Foto: 057info

SVETI FILIP I JAKOV - Iako je lani objavljen natječaj za osoblje Marine Sunčani resort , kako stvari stoje, ta  nautička luka neće tako brzo biti završena, što se znalo, rečeno je u Zadarskoj županiji. Marinetek Adriatic potpisao je ugovor s tvrtkom Marina Sunčani Resort za izgradnju nautičke luke u komercijalne svrhe. Vrijednost radova iznosi oko 376 tisuća eura. Za taj iznos Marinetek Adriatic će proizvesti 16 All Concrete pontona te isporučiti pripadajuću opremu. Završetak radova predviđen je za kraj lipnja 2024., naišli smo na tu objavu.

Na samom terenu je ploča gradilišta na kojoj je građevinska dozvola dobivena za luku otvorenu za javni promet.

- Županijska lučka uprava Zadar i  društvo Marina Sunčani resort d.o.o. Zagreb sklopili su 23. rujna 2022. godine ugovor o koncesiji za izgradnju nautičkog i dijela operativnog dijela luke i obavljanje lučkih i ostalih gospodarskih djelatnosti na nautičkom dijelu lučkog područja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Sv. Filip i Jakov.  Ugovor je sklopljen na 29 godina po provedenom postupku javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije - rekao je za 057info Krešimir Laštro, pročelnik Odjela za pomorstvo Zadarske županije.

Koncesionar, Marina Sunčani resort d.o.o. Zagreb je, sukladno odredbama sklopljenog ugovora o koncesiji, dužno na svoj trošak i rizik od nadležnih tijela ishoditi sve dozvole i odobrenja potrebna za obavljanje radova, kao i potvrde o ispunjenju svih uvjeta za rad i obavljanje koncesijske djelatnosti, napisao je Laštro u odgovoru na novinarski upit.

No, kada je investitor uhvaćen u gradnji izvan gabarita dozvole,  gradilište je početkom godine zatvorila inspekcija, dok nije ishodio brze i izmjene građevinske dozvole od nadležnog županijskog odjela.

ŠTO SE DOGAĐA U SV. FILIPU I JAKOVU? Tri dana inspekcija zatvorila gradilište marine, pa skinula oznaku zabrane
Tri dana bilo je zatvoreno gradilište marine u Sv. Filipu i Jakovu, da bi oznaku zabrana radova ista ta građevinska inspekcija skinula. S obzirom na to da se u Državnom inspektoratu čekalo da po javnoj prijavi SDP-ove županijske vijećnice Vedrana Mišković izađe na teren, taj

U Općini Sv. Filip i Jakov investitori su mali bogovi, u svemu im se izlazi ususret

Načelnik Općine Zoran Pelicarić smatra naše upozoravanje o kršenju zakona smetnjom poduzetništvu, izjavila je SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković za Zadarski lisr.

A načelnik Pelicarić tvrdio je kako je sve po zakonu.

– Ovdje se radi o hajci s narativom kako se uništava Sv. Filip i Jakov, no mi uopće nemamo problem s mještanima koji se protive ovom projektu. Nitko od mještana nije ništa napisao protiv ovog projekta, kazao je Pelicarić u istoj objavi.

Međutim, investitor je morao nezakonitost na terenu uskladiti s izmjenom građevinske dozvole koju iz Županije opravdavaju kao optimalno rješenja luke. – Tim izmjenama uvažava manje invazivan i ekološki prihvatljiviji način gradnje, povećanu čistoću mora unutar luke te unaprijeđenu otpornost na vremenske nepogode, a time i sigurnost korisnika, plovila i zaposlenika, istaknuo je resorni pročelnik.

Iz zraka, s mora i kopna,  prije će biti kako će buduća marina „pojesti“ vizuru Sv. Filipa i Jakova kakvo je nekad bilo.

Ali općinska vlast je uspjela u svom naumu, te su iz treće dobili Jaku Andabaku za koncesionara 127 nautičkih vezova koji je rekao kako ga je na to nagovor načelnika Zorana Pelicarić.

Marina Sunčani resort radit će se i ovo ljeto, a kad će se otvorit to znaju potpisnici ugovora od prije dvije godine. Proljetos, a potom prošle jesni, Marina Sunčani resort tražila je mornare i recepcionare s početkom rada 1. 4. 2024. godine.

Prema informacijama koje je objavio časopis More, bit će to idućeg ljeta.

Andabaka je postao i vlasnikom  nekadašnjeg turističkog naselja Croatia  čiji kostur od tri zvjezdice planira napuniti s luksuzom od pet zvjezdica,   a koji se već sada prodaje kao  Molum Hotel & Residences.

Područje tog novog turističkog luksuza doseže do same rive u Sv. Filip i Jakovu i nema sumnje da će se nadovezati kao jedna cjelina koja se sutra može dobro prodati.

Taj luksuz na filipjanskoj rivi spajat će se obilježjima masovnog turizma u kojem itekako sudjeluju sezonci s kontinenta. Vrhunac je ugostiteljska terasa unutra parkirnog područja koja je otvorena unatoč reagiranju županijska vijećnice Vedrane Mišković.

Ona je dobila i nekakvu podršku Županijske uprave za ceste koja, međutim, nije riješila  kafić na prometnoj  cesti uz more, nasuprot zgrade u kojoj je općinska vlast s jedne, a kameni križ na drugoj strani.

Drugi red od mora u Sv. Filip i Jakovu jedna je posve druga slika  urbaniziranog mjesta sa širokom cestom koja vodi do Biograda, obiteljskim kućama s okućnicama i jako puno zelenila koje je bilo obilježje tog mjesta s nekad moćnom zadrugom Nova zora, piše 057.info.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.