1 min. čitanja

Za javnost otvorena dubrovačka Kneževa kapelica - Obnovljena davne 1691., ponovno stradala u potresu 1979.

Za javnost otvorena dubrovačka Kneževa kapelica - Obnovljena davne 1691., ponovno stradala u potresu 1979.
Foto: Dubrovački muzeji

DUBROVNIK - U Dubrovniku je, nakon više od četrdeset godina, za javnost ponovno otvorena Kneževa kapelica. Od 15. stoljeća ondje se svakodnevno služila misa za kneza kojemu je bilo zabranjeno napuštati Knežev dvor iz privatnih razloga. Kapelica je dva puta uništena u potresu, a sad je ponovno zabljesnula zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Knežev dvor - nekad sjedište vlasti Dubrovačke Republike. Dok je knez obnašao jednomjesečni mandat smio ga je napustiti samo zbog državničkih ili protokolarnih razloga, ali ne i privatnih.

Država čije je temeljno načelo "Zaboravite privatno i brinite se za javno" ništa nije prepuštala slučaju. Pa je odlukom Malog vijeća 1459. sagrađena kapelica.

- Upravo iz razloga da služi knezu i njegovoj obitelji. U kapelici se svakodnevno služila sveta misa pa i tijekom razornog potresa 1667 tadašnji knez Šimun Getaldić je poginuo - naglasio je voditelj Kulturno-povijesnog muzeja Dino Lokas.

Barokna kapelica obnovljena je 1691., ali je ponovno stradala u potresu 1979. Ovih je dana otvorena za posjetitelje - nakon što su djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda restaurirali zidne oslike.

- Klasicistički zidni oslici prikazivali su slike iz Marijina života i vidljivi tek u fragmentima - dodao je Lokas.

Ovo je samo dio bogate povijesti Dubrovačkih muzeja - koju posjetitelji mogu otkriti u ambijentalnoj ili virtualnoj šetnji.

- U atriju Kneževa dvora na pet punktova skeniranjem QR koda može s vidjeti virtualna stvarnost, pet malih pričica o svakodnevnom životu Kneževa dvora - istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.

Inače Dubrovački muzeji otvoreni su za javnost prije točno 150 godina, što će obilježiti brojnim programima, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.