2 min. čitanja

Za Evergreen porinut novi golemi kontejneraš od 24.000 TEU

Za Evergreen porinut novi golemi kontejneraš od 24.000 TEU
Ever Glory iz floete Ever Greena može primiti 20 tisuća TEU, porinuti brod ima kapacitet veći od ovog za gotovo petinu – Foto: Wikimedia

Kontejnerski brod od 24.000 TEU izgrađen za tajvansku brodarsku kompaniju Evergreen Group porinut je jučer, 29. prosinca, u brodogradilištu Hudong-Zhonghua Shipbuilding u Changxingu, javlja Offshore energy.

Ovo je prvi brod iz serije od šest identičnih plovila od 24.000 TEU koje za Evergreen gradi podružnica China Shipbuilding Corporation (CSSC).

Još u studenom 2019. godine, tajvanska kompanija naručila je četiri kontejnerska broda od 23.000 TEU. Novogradnje su naknadno preinačene te njihov kapacitet sada iznosi 24.000 TEU. U lipnju 2021. godine, Evergreen je naručio još dva identična sestrinska plovila, prenosi Pomorac.hr.

Novogradnja je 399,99 metara duga, 61,5 metara široka, s gazom od 33,2 metra. Opremljena je hibridnim sustavom za pročišćavanje ispušnih plinova (scrubber) te najnovijom tehnologijom u svrhu zaštite okoliša, uštede energije, učinkovitosti i sigurnosti, rekli su iz brodogradilišta. Svih šest brodova imat će specifičan dizajn pramca, propelere velikog promjera i druge elemente koji će osigurati nisku potrošnju energije.

Foto: CSSC

Evergreen Marine je u procesu ‘pomlađivanja’ flote, a iz kompanije kažu kako teže “potpuno održivom životnom ciklusu” svojih plovila – uključujući dizajn, izgradnju, rad do konačnog povlačenja broda iz plovidbe.

U rujnu je Evergreen naručio 24 kontejnerska broda u CSSC Huangpu Wenchong Shipbuilding Company Limited. Narudžba se sastoji od jedanaest plovila od 3.000 TEU, jedanaest brodova od 2.300 TEU i dvije jedinice kapaciteta 1.800 TEU.

U ožujku ove godine Evergreen je naručio čak dvadeset kontejnerskih brodova od 15.000 TEU u južnokorejskom brodogradilištu Samsung Heavy Industries (SHI).

Evergreen seriju ultra velikih kontejnerskih plovila (ULCV) neovisno je dizajniralo brodogradilište Hudong Zhonghua. Brodograditelj je 2020. transformirao pristanište broj 1 u proizvodnoj bazi Changxing Shipbuilding Production Base kako bi izgradnja ovih golemih plovila od 24.000 TEU bila što učinkovitija. U Hudong-Zhonghua trenutno se gradi 19 velikih kontejnerskih brodova koji bi se trebali isporučiti do 2025. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.