1 min. čitanja

Jadrolinija pokrenula postupak javne nabave tri broda na električni pogon koji će zamijeniti poznate “oldtimere”

Jadrolinija pokrenula postupak javne nabave tri broda na električni pogon koji će zamijeniti poznate “oldtimere”
Foto: Boris Kačan

Prije nekoliko tjedana je najavljen, a Jadrolinija je sada i pokrenula postupak javne nabave električnih brodova koji će prevoziti putnike na dubrovačkom, šibenskom i lošinjskom području. Riječ je o brodovima do dužine od 55 metara s kapacitetom od najmanje 370 putnika, koji će se financirati sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Iz nacionalnog brodara najavljuju kako je ovo prvi korak u sveobuhvatnoj obnovi ionako kronično zastarjele flote, koja će se odvijati u idućih nekoliko godina u skladu sa smjernicama vlade i Europske komisije, piše Novi list.

– Brodovi će biti namijenjeni našim otočanima i putnicima na dubrovačkom, šibenskom području i akvatoriju Malog Lošinja. Veliki je to korak Jadrolinije prema okretanju zelenim tehnologijama s niskom emisijom stakleničkih plinova. Obljetnica koju obilježavamo ove godine dokaz je da se Jadrolinija razvija, prilagođava i prati trendove održivog razvoja te nam je cilj da Jadrolinija postane moderna pomorska tvrtka – rekao je predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta.

Novi brodovi održavat će linije između Dubrovnika i Elafita, kao i između Šibenika i dijela okolnih otoka te Malog Lošinja, Unija, Suska, Srakana i Ilovika. Električni brodovi zamijenit će tako poznate Jadrolinijine oldtimere Postiru, Tijat i Premudu, koji spadaju među najstarije brodove u floti, a neki od njih izgrađeni su prije oko 70 godina.

Novi list doznaje kako će svi brodovi biti opremljeni i dodatnim klasičnim, dizelskim motorima, uz sustav batrerija i elektromotora, za slučaj lošeg vremena ili bilo kakve druge situacije u kojoj će električnu struju za pogon trebati proizvoditi na samom brodu. U normalnim okolnostima baterije novih brodova punit će se prilikom svakog pristajanja u luku, zbog čega je Jadrolinija već pokrenula dogovore s HEP-om i lokalnim lučkim upravama.

U idealnom slučaju, ovisno o mogućim žalbama u natječajnom postupku, brodovi bi trebali biti porinuti u roku od oko dvije godine.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.