2 min. čitanja

Za deficitarna zanimanja Umag nudi stipendije do 5000 eura godišnje i to ne samo za studente iz Umaga

Za deficitarna zanimanja Umag nudi stipendije do 5000 eura godišnje i to ne samo za studente iz Umaga
Foto: Grad Umag - Città di Umago / Facebook

UMAG - Uz redovite stipendije, Umag je raspisao natječaj s rekordnim stipendijama do 5000 eura godišnje za deficitarna zanimanja u javnom sektoru. Stipendije su namijenjene studentima iz Umaga, ali i cijele Hrvatske.

Zasad ih dobiva 12 studenata, a jedini je uvjet da nakon završetka studija ostanu raditi u Umagu onoliko godina koliko su primali stipendiju.

Veronika Šverko na prvoj je godini studija sestrinstva u Puli. Ujutro odrađuje praksu, a popodne predavanja. I od ove godine od Grada Umaga prima 5000 eura stipendije.

- Nama to znači jako puno. Koliko god se naši troškovi činili malo, i nisu tako mali, a na kraju dobijemo priliku za posao nakon završetka fakulteta, tako da mislim da to odgovara i nama i njima - kaže.

U umaškom Domu zdravlja i na hitnoj jedva ih čekaju.

- Mi imamo 40 tisuća pacijenata koje pokrivamo, ljeti taj broj naraste i preko 200.000 stanovnika, tu imamo veliki problem. Jesmo dva tima i imamo nadstandard i preko zime se uspijemo pokriti, ali preko vikenda često se zna dogoditi da su dva tima vani - ističe Benjamin Osmančević, mag. sestrinstva, s Nastavnog zavoda za hitnu medicinu IŽ, Umag

A ambulante, pritom, pune pacijenata. Rješenje su i turističke ambulante. Stoga su i dosad u Umag privlačili zdravstvene djelatnike subvencioniranim stanarinama, edukacijama za djelatnike, ali i novim vozilima vrijednima 180 tisuća eura te najmodernijom opremom.

- Ovo je naš radni prostor, naš ured, tu imamo svu opremu, defibrilator, prijenosni ventilator za pacijente koji ne mogu sami disati - pokazuje Osmančević.

A da bi prodisao javni sektor, kao deficitarna zanimanja u Umagu obuhvaćeni su studij medicine i sestrinstva, ali i nastavnički smjer informatike, matematike, biologije te učiteljski studij. Za njih je Grad predvidio stipendije od 3500 eura.

- Ne mogu reći kako je stipendija jedini razlog zašto bih nastavila živjeti u Umagu, ali me zasigurno motivira da ostanem pri svojoj odluci - kaže Lana Primožić, studentica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Stipendisti mogu biti iz Umaga, ali i Osijeka, Dubrovnika, Vukovara, primjerice.

- On će svoj studij završiti u svome gradu gdje je rođen ili gdje studira, i nakon toga mi garantiramo i posao, imamo intenciju da sufinanciramo i stanovanje, a onda da i kroz POS riješi svoje stambeno pitanje - kaže gradonačelnik Umaga Vili Bassanese za Regionalni dnevnik.

Za tu je demografsku mjeru Umag ove godine predvidio stotinjak tisuća eura proračunskog novca.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.