3 min. čitanja

VRUJA FESTIVAL Pogledajte lignju od skoro 4 kg, pobjednicu bespravne lignjade

VRUJA FESTIVAL Pogledajte lignju od skoro 4 kg, pobjednicu bespravne lignjade
Foto: Vruja festival

Bespravna virtualna lignjada Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode dobila je pobjednike. Primjerci su zaista impresivni, o čemu svjedoče i fotografije.  Pogledajte lignju od skoro 4kg uhvaćenu kod Šibenika, pobjednicu virtualne lignjade s Vruje.

Lignja-kapitalac od skoro četiri kilograma koju vidite na fotografiji, lako bi mogla biti jedna od najvećih lignji uhvaćena prošle godine u Hrvatskoj.

Zapala je u mrežu Zadranina Jure Mataka, u sumrak jednog listopadskog dana, nedaleko od otočića Blitvenica gdje živi jedino svjetioničar.

Lignja kapitalac – Foto: Vruja festival

U finale lignjade ušlo je desetak lignji težih od jednog kilograma

Akciju potrage za najvećim uhvaćenim glavonošcem u 2021. godini pokrenuo je Festival bespravne gradnje i devastacije prirode – Vruja. Budući da je DORH u prošloj godini odbacio preko 90 posto svih pristiglih prijava za korupciju, namjera organizatora bila je dokazati da je u moru zbog toga ostalo jako puno neulovljenih kapitalaca.

I čini se da je tako – na virtualnu lignjadu prijavljeno je desetak lignji težih od jednog kilograma. No, pobjednička je zaista odudarala.

Slavodobitnik lignjade Jure Matak uhvatio je predatora od 3.80 kg. Organizatorima je ispričao kako je lignja dignuta u mrežu iz trećeg poteza.

– Lignja je uhvaćena s koćom, ribaricom, u šibenskom arhipelagu. Točnije, od otočića Blitvenice prema otvorenom moru. Dignuta je u mrižu u trećoj potezi na kraju dana u listopadu. Teži 3.80 kg – naglasio je Matak.

Foto: Vruja festival

Pobjednik osvojio skulpturu-pehar, rolu vrijednu 700 kuna i poklon paket

Osim plakete Vrujanske lignjade, a koja je rad jednog od organizatora Festivala, umjetnika Luke Mimice, lignjolovac je osvojio i 700 kuna vrijednu rolu Penn Rival 6000 LC koju mu poklanjaju Pangea ribolovni centri Šibenik, Seget Donji i www.pangea-ribolov.hr.

Na natječaj za najveću lignju uhvaćenu prošle godine pristiglo je stotinjak prijava, od Dubrovnika do Istre.

Srebrna medalja pripala lignji teškoj 1.74kg uhvaćenoj nedaleko od Cresa

Drugo mjesto na virtualnoj lignjadi pripalo je Igoru Piteši iz Malinske na Krku, čija lignja je težila 1.74 kilograma. Uhvaćena je nedaleko od otoka Cresa.

Foto: Vruja festival

– Uhvaćena je na peškafondo DTD gavun bijeli. Bilo je to početkom godine, 9. siječnja 2021., a lignja je težila 1.74 kilograma – kazao je Piteša i potvrdio fotografijama.

Bronca otišla na otočić Prvić, lignji od 1.55kg

Treća nagrada otišla je na otok Prvić, u ruke Ivana Raka. Lignju tešku preko kilogram i pol (1.55kg) ulovio je uz obalu.

– Virovali ili ne uhvaćena na četiri-pet metara dubine, deset metara od kraja. Već sam se priprema palit motor jer san bija blizu kraja. Uhvaćena je na običnu narančastu skosavicu – pojasnio je više nego zadovoljni Rak.

Ivan Rak – Foto: Vruja festival

U vrijednom poklon paketu kakvog su osvojili i drugoplasirani i trećeplasirani, nalazilo se pregršt pribora koji dobro dođe svakom lignjolovcu, ali i domaći proizvodi s Vruje, kao što su sapuni i ribički melemi od podbiokovskog bilja.

Iz Vruje se nadaju da će lignjada ohrabriti institucije da se i one počnu baviti hvatanjem kapitalaca

Organizatori su zadovoljni odazivom.

– Iznenadilo nas je toliko prijava. Izgleda da je građanima stalo da pokažu državnim funkcionerima da je moguće uhvatiti i pospremiti zbilja velike lignje i da im se zbog toga neće ništa strašno dogoditi. Nadamo se da će ova lignjada ohrabriti institucije da se počnu baviti hvatanjem kapitalaca, pa makar rekreativno – poručili su iz Festivala.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.