2 min. čitanja

Vrhovni sud srušio presudu vrijednu 85 milijuna eura zbog sumnjivih poslova oko Spaladium Arene

Vrhovni sud srušio presudu vrijednu 85 milijuna eura zbog sumnjivih poslova oko Spaladium Arene
Foto: Wikimedia

SPLIT - Grad Split na Vrhovnom sudu odnio je još jednu veliku pobjedu protiv dviju austrijskih banaka u slučaju Spaladium Arene: Najviši sud u državi odbio je kao nedopušten njihov zahtjev za reviziju prijašnjih presuda Trgovačkog suda i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu.

Banke su tako definitivno izgubile spor oko arbitražne presude iz 2016. godine, kojom su kredite za gradnju Spaladiuma u iznosu od 46 milijuna eura - što bi s kamatama danas iznosilo čak 85 milijuna eura - željele prebaciti s propalih građevinskih tvrtki na gradski proračun, donosi Tportal.

Radi se o jednom od nekoliko sporova vezanih uz nikad dovršeni kompleks Spaladium centar, koji je uz dvoranu trebao imati stometarski toranj, hotel i trgovački centar te veliku javnu garažu.

Erste i Bank Austria (dio Unicredit grupe) iz Beča financirale su njegovu gradnju, no tvrtke Konstruktor, IGH i Dalekovod otišle su u stečaj pa se raznim manevrima - od potpisivanja tajnih aneksa ugovora s bivšim HDZ-ovim gradonačelnikom Ivanom Kuretom do pokretanja arbitražnog spora pred Hrvatskom gospodarskom komorom - taj trošak namjeravao prebaciti na Grad Split, koji s bankama nikada nije imao ugovorni odnos.

Spomenuti arbitražni spor prije sedam godina vodila su dva profesora Pravnog fakulteta u Splitu i Zagrebu te sudac Vrhovnog suda - Dragan Bolanča, Davor Babić i Igor Periša - koji su u korist banaka donijeli odluku sa snagom pravomoćne sudske presude o tome da je originalni ugovor oko Spaladiuma raskinut i da obveze prelaze na Grad Split. Ubrzo potom započinje mukotrpan višegodišnji proces sudskog osporavanja koji vodi i dovršava cijenjeni splitski odvjetnik Kruno Peronja pravomoćnom presudom u ljeto 2021. godine.

Najnovijom odlukom Vrhovnog suda otklonjena je opasnost za Split koji je jednim potezom mogao izgubiti gotovo polovicu svog godišnjeg proračuna: teret od 85 milijuna eura teško bi izdržale i znatno bogatije europske metropole i nedvojbeno je da bi bilo ugroženo njegovo normalno funkcioniranje, odnosno čak i isplata plaća u gradskoj upravi, vrtićima, kazalištima, vatrogasnim postrojbama, sportskim klubovima i gradskoj administraciji. Velik dio troškova arbitraže pao bi i na Republiku Hrvatsku kao jednog od partnera u tom projektu.

Još dva spora vode se oko Spaladiuma na Trgovačkom sudu u Splitu: u jednome austrijske banke ponovno traže ono što su već izgubile u arbitražnom postupku, a u drugome 'otac' cijelog projekta Spaladium i ovlašteni pregovarač u ime Grada Splita u doba sklapanja osnovnog ugovora, Dejan Kružić, traži da se ništetnim proglase dodaci ugovoru koje je 2008. i 2009. godine bez znanja javnosti i Gradskog vijeća potpisao tadašnji HDZ-ov gradonačelnik Ivan Kuret. Tim aneksima zapravo se pokušalo ići znatno u korist bankama.

USKOK je prije više od dvije godine također pokazao interes za ovaj slučaj i preuzeo obimnu dokumentaciju iz raznih sudskih sporova, no nakon toga se više nije oglasio, piše Tportal.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.