2 min. čitanja

Vrgorac službeno dobio status povijesnog grada budućnosti

Vrgorac službeno dobio status povijesnog grada budućnosti
Foto: Grad Vrgorac

VRGORAC - Grad Vrgorac postaje grad budućnosti uz projekt digitalizacije javnih usluga i rješenja. Radi se o konceptu suvremeno opremljenog grada koji digitalizaciju koristi za očuvanje baštine.

Nakon dugog iščekivanja i pripremanja idejnog projekta, Grad Vrgorac je službeno dobio status 'Vrgorac - Povijesni grad budućnosti'.

Radi se o konceptu Vrgorca kao suvremeno opremljenog grada s digitalnom transformacijom javnih usluga, koji ne dopušta da moderna načela naruše njegovu povijesnu i kulturnu baštinu već koristi suvremenu digitalizaciju za njeno očuvanje te povećanje kvalitete života svih građana.

Foto: Grad Vrgorac

Koncept je nastao 2021. godine, te je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja za dodjelu bespovratnih sredstava za 'Pripremu projektno - tehničke dokumentacije za projekte u području digitalne transformacije i zelene tranzicije'

Ministarstvo je prepoznalo kvalitetu projekta i dodijelilo puni iznos od 286.681,26 eura za izradu Glavnog projekta 'Vrgorac - Povijesni grad budućnosti'. Financijska je to potpora za većinu dokumentacije koju još slijedi napraviti kako bi u narednom periodu u stvarnosti dosegnuli cilj i pozicionirali Vrgorac kao suvremeni povijesni grad.

Foto: Grad Vrgorac

Glavni projekt sadrži dokumentaciju koja obuhvaća projekt postavljanja optičkog interneta u sve mjesne odbore na području Grada Vrgorca, kompletnu analizu i mjerenje javne infrastrukture potrebno za omogućavanje podataka o površini i lokaciji objekata u stvarnom vremenu, stanju obaveza za javne usluge, odvoz smeća.

Svim kućanstvima će se omogućiti upotreba nove gradske aplikacije za pristup informacijama i obavijestima, podnošenje digitalnih obrazaca i njegovo automatsko te digitalno zaprimanje, projekt pametnog prometa koji  obuhvaća digitalizaciju signalizacije i rasvjete, pametni parking, pametnu rasvjetu i pametne pješačke prijelaze te projekt digitalnog postava kulturne i povijesne baštine Gradine, kule Avale i šetnice.

Foto: Grad Vrgorac

U ovoj godini se očekuje završetak izrade nove web stranice i aplikacije Grada Vrgorca, uspostava webGIS sustava te objedinjavanje baza podataka Grada i gradskih poduzeća  - aktivnosti za koje je također osigurano sufinanciranje putem Javnog poziva za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u iznosu od 396.015,00 kuna, te predstavlja postavljanje kamena temeljca Vrgorca - Povijesnog grada budućnosti, priopćili su iz Grada Vrgorca.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.