2 min. čitanja

Vrata u drevni božanski svijet u Mošćeničkoj Dragi

Vrata u drevni božanski svijet u Mošćeničkoj Dragi
Foto: Press

Izložba otkriva tajne praslavenskih predaka koje su i danas utkane u krajolik Učke.

U samom središtu ovog mitskog prostora podno Učke odnedavno se nalazi interpretacijski centar Kuća stabla svijeta. Smješten u pastoralnom zaseoku Trebišća, čini dio jedinstvene baštinske mreže objedinjene pod krovom Ekomuzeja Mošćenička Draga. 

U samom srcu ekomuzeja su vrijednosti održivosti i aktivnog sudjelovanja građana u očuvanju zajedničke baštine. Nagrađivane Muze su igrale ključnu ulogu kao facilitatorice ovog procesa od samih početaka, još od osnivanja 2013. godine. Nakon desetljeća predanog rada Općine Mošćenička Draga i njenog ekomuzeja, vrata Kuće stabla svijeta konačno su otvorena, otkrivajući nam perspektive i poglede na drevni mit o suživotu čovjeka i prirode.

- Kuća stabla svijeta snažan je podsjetnik na otpornost baštine čovječanstva. I bez pisanih izvora, poruke praslavenskih predaka o božanskoj prirodi dopiru do nas čak i nakon više od tisuću godina. Želimo da svaki posjetitelj, nakon posjeta ovom centru, doživi ovaj čudesan krajolik novim očima; očima onih koji su tu živjeli prije nas, a s kojima nas priroda povezuje više nego što smo svjesni - istaknula je Mirna Draženović iz Muza.

Foto: Press

Maketa stabla svijeta

Središnji motiv izložbe, smještene u obnovljenoj ruralnoj kamenoj kući, monumentalna je maketa stabla svijeta koja simbolizira praslavensku kozmologiju. Protežući se na dva kata, maketa usmjerava posjetitelje na upoznavanje ključnih aktera praslavenske mitologije, otkrivajući tajne njihovih kraljevstava i njihov utjecaj na život ljudi.

U prizemlju će posjetitelji moći doslovno uhvatiti boga za bradu i upoznati transformativne moći boga podzemlja – Velesa. U svijetu ljudi, susrest će se s barba Vinkom iz okolnih Mošćenica, koji će ih upoznati s tradicionalnim načinom života kroz godišnja doba, kao i s ovdašnjom florom i faunom koja će praslavenskim precima predstavljati manifestaciju bogova.

Uspinjanjem na kat, deblo stabla svijeta pretvara se u raskošnu krošnju u kojoj žive božanstva praslavenskog mita. Ovdje će posjetitelji doznati zašto je borba Peruna i Velesa stalna i potrebna, upoznati glavne aktere božanske svadbe i otkriti kako se praslavenska vjerovanja prelijevaju u kršćanstvo. Na kraju putovanja sa čudesnim stablom posjetitelji će otkriti kako su praslavenska vjerovanja očuvana do danas i koje mitske priče kriju ostali lokaliteti praslavenske baštine u Hrvatskoj. 

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.