2 min. čitanja

Vraćaju se gosti iz Azije – Tržište koje je posebno bilo zaslužno za turistički bum

Vraćaju se gosti iz Azije – Tržište koje je posebno bilo zaslužno za turistički bum
Foto: pixabay / Ilustracija

Potvrđen je veći broj grupa turista s Dalekog istoka koje će u Hrvatsku dolaziti i u lipnju i srpnju, a 2019. samo iz Koreje stiglo ih je 400.000, a do pandemije bili su drugi po brojnosti u Zagrebu.

Nakon više od dvije godine pauze, u Hrvatsku je stigla prva grupa gostiju iz Južne Koreje. Radi se o tržištu koje je posebno bilo zaslužno za turistički bum Zagreba u nekoliko zadnjih godina prije pandemije, kad su zamrla sva daleka tržišta.

Očekuje se veliko zanimanje i povrata tog tržišta u relativno brzom roku, piše Poslovni dnevnik.

Dolazak prvih azijskih turista u Hrvatsku dobra je najava za ovogodišnju turističku sezonu, čemu svjedoči i povećani interes s ovog tržišta u posljednja 2 tjedna, budući da je potvrđen veći broj grupa koje će posjetiti našu zemlju i u lipnju i u srpnju.

S obzirom na interes i stanje rezervacija, već sada možemo očekivati povratak razine turističkog prometa iz Južne Koreje na razinu 2019. godine, a potencijalno i njihov veći broj – istaknuo je predsjednik uprave jedne turističke agencije.

Nisu od mora i sunca

Od početka pandemije u cijelom svijetu, uključujući Europu i Hrvatsku gotovo potpuno je prekinut turistički promet iz Azije. No, ovog vikenda, nakon dvogodišnjeg razdoblja pandemije u zagrebačku zračnu luku sletjela je prva grupa turista iz Južne Koreje, i na svom će putovanju obići Zagreb, Plitvice, Šibenik, Split te Dubrovnik. Gosti iz Azije poznati su po tome što u sklopu putovanja obilaze destinacije i u nekoliko zemalja.

Ujedno, ti turisti koriste usluge restorana, prijevoza, muzeja, kulturnih i arheoloških institucija. Pokazuju veliko zanimanje i znatiželju i jako su aktivni. Oni nisu gosti sunca i mora, nego žele upoznati kraj. Azijski turisti donose značajan promet u predsezoni i postsezoni.

Sedam do deset dana

Programi korejskih, ali i ostalih azijskih grupa čiji je dolazak najavljen u Hrvatsku ovoga ljeta obuhvaćaju više hrvatskih destinacija koje će obilaziti u sedam do deset dana. U zadnjoj pretpandemijskoj 2019. godini u Hrvatsku je došlo više od 400.000 turista iz Južne Koreje, koji su ostvarili više od 511.000 noćenja.

U Zagrebu su do pandemije gosti iz Južne Koreje bili drugi po brojnosti stranih gostiju. Inače, najave su da bi bez novih problema s pandemijom i ratom u Ukrajini Hrvatska mogla imati bolju turističku godinu od rekordne 2019. godine, a čini se da će doprinos tome ipak dati i daleka tržišta.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.