3 min. čitanja

VRAĆA SE ZIMA - DHMZ izdao posebno upozorenje

VRAĆA SE ZIMA - DHMZ izdao posebno upozorenje
Foto: Nikola Ursić

Već u nedjelju stiže postupno jače naoblačenje s kišom, najprije na dijelu sjevernog Jadrana i u gorju, a navečer i u noći i drugdje. Državni hidrometeorološki zavod izdao je posebno upozorenje na snijeg kojeg će u nekim dijelovima zemlje napadati i do 50 cm, a na Jadranu se očekuje veća količina kiše uz grmljavinu.

Mraz, pa i malo snijega što je palo u drugom siječanjskom tjednu vratilo je dio zimskog ugođaja za kojim mnogi vape, unatoč tomu što nam topla zima ide na ruku pri uštedi energenata.

Iako se miris snijega u zraku još ne osjeća, a i neki vjesnici proljeća nas zbunjuju, u trećem siječanjskom tjednu ipak se sprema zimskiji ugođaj.

Slika 1. Prizemno polje tlaka zraka i frontalni poremećaji za 15. 1. i 16. 1. 2023. u 12 UTC (izvor DWD)

Već će se u nedjelju dati naslutiti da nam stiže izražena promjena s padom tlaka zraka te jačanjem juga i jugozapadnjaka kao posljedica stvaranje ciklone u Genovskom zaljevu (slika 1). Ona će se u ponedjeljak premještati preko Hrvatske, a s njom će početi pritjecati hladan zrak (slika 1).

Tjedan će obilježiti vrlo dinamično vrijeme, njegova prva polovina bit će u znaku juga i jugozapadnjaka, no unatoč tomu stići će dovoljno hladnog zraka da kiša u unutrašnjosti već u ponedjeljak prijeđe u susnježicu i snijeg te da nastane snježni pokrivač, u gorju i značajniji, no bit će ga i u nekim nizinama, posebice zapadne Hrvatske (slika 2).

Slika 2. Debljina snježnog pokrivača do utorka, 17. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

Pritjecanje vlažnog zraka za posljedicu će imati mjestimice vrlo obilnu oborinu, tako do kraja radnog dijela tjedna lokalno može pasti i više od 100 mm oborine, ponajprije na Jadranu i u predjelima uz njega (slika 3).

Slika 3. Akumulirana oborina (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.
Slika 4. Akumulirana oborina u obliku snijega (mm) u razdoblju od 16. 1. do 21. 1. 2023. u 00 UTC prema ECMWF prognostičkom modelu.

U gorju će tijekom novog tjedna pasti i više od 50 cm novog snijega (slika 4), pa posebno treba upozoriti na poteškoće u prometu. Problema će zasigurno biti i na moru uslijed jakog i olujnog vjetra - juga, jugozapadnjaka te južnog vjetra (slika 5). Visoki valovi i premještanje centara sniženog tlaka zraka za posljedicu će imati i poplavljivanje pojedinih riva.

Slika 5. Aladin prognoza udara vjetra na 10 m visine za ponedjeljak, 16. 1. 2023. u 06 UTC

Temperatura zraka, najviša dnevna će se početkom tjedna u unutrašnjosti spustiti na vrijednosti očekivane za doba godine, a i jutarnja će u drugoj polovini biti bliža prosjeku. Na Jadranu će zbog južine pad temperature biti manje izražen, no od srijede kada raste vjerojatnost za buru i u tim će predjelima biti hladnije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.