2 min. čitanja

Volonteri dubrovačkog azila mučili pse – Pitanje je što su dosad radili inspekcija i Grad

Volonteri dubrovačkog azila mučili pse – Pitanje je što su dosad radili inspekcija i Grad
Foto: Pixabay/Ilustracija

DUBROVNIK – Dosad smo dobili već nekoliko informacija o trovanju životinja po otocima u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Kažu riječ je o otrovima kojima se suzbijaju štetočine, no koji su nažalost postavljeni na javne površine kojima hodaju i kućni ljubimci. To se događa godinama, krivci se navodno znaju, no policija ne može ništa jer nemaju dokaz kojim bi doveli u izravnu vezu potencijalnog počinitelja sa zločinom. Nisu to, nažalost, jedini slučajevi mučenja životinja u najjužnijoj hrvatskoj županiji. Zločin je, prema navodu dubrovačke policije, počinjen i u dubrovačkom skloništu za nezbrinute životinje, za što se u izravnu vezu dovode dvije osobe.

Dubrovačka policija tereti 53-godišnju ženu i 43-godišnjeg muškarca, inače volontere udruge koja brine o napuštenim životinjama, za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

Koordiniranim nadzorom djelatnika veterinarske inspekcije, Državnog inspektorata i policije, koji je napravljen u svibnju ove godine na lokalitetu na kojem su smještene životinje o kojima udruga skrbi, kod većeg broja pasa utvrđena je prisutnost buha i krpelja, a kod 17 pasa su pronađene vidljive, neizliječene rane i crijevni paraziti iz čega jasno proizlazi da se životinjama nije pružala adekvatna skrb, niti im je pružena potrebna veterinarska pomoć.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 53-godišnjakinja, najmanje od početka 2019. g. do dana provođenja nadzora, osobno rukovodila brigom oko pasa, te davala upute i naloge drugim volonterima pri čemu im nije dozvoljavala odvođenje životinja u veterinarske ambulante već im je osobno propisivala i davala lijekove iako nije osoba koja je stručno osposobljena za takvu djelatnost, što je rezultiralo lošim zdravstvenim stanjem životinja.

Još gora informacija povezuje se sa osumnjičenim muškarcem, koji je prema navodu policije, kao volonter iste udruge, u istom vremenskom razdoblju, maltretirao i zlostavljao životinje tako što ih je gađao kamenjem, udarao raznim predmetima, daskama, povodcima i dijelovima svog tijela i time im nanosio fizičku bol i patnju.

Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava u redovnoj zakonskoj proceduri. Pitanje je samo kada će ovakvoj sramotnoj praksi odnosa pojedinaca prema životinjama konačno doći kraj?!

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.