2 min. čitanja

Produljen rok za zbrinjavanje pasa sa Žarkovice

Produljen rok za zbrinjavanje pasa sa Žarkovice
Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK - Sanitat Dubrovnik d.o.o. zaprimio je novo Rješenje Veterinarske inspekcije kojim je za dodatnih 45 dana produljen rok za zbrinjavanje pasa iz neodobrenog skloništa za smještaj životinja na Žarkovici, a koje obavlja djelatnost bez rješenja Ministarstva poljoprivrede.

Pse je potrebno zbrinuti isključivo putem odobrenog skloništa za životinje pa je novo Rješenje doneseno uvažavajući objektivni razlog jer odobrena skloništa u Hrvatskoj nemaju dovoljno kapaciteta za žurni prihvat pasa, odnosno za njihovo premještanje u roku koji je određen prethodnim Rješenjem Državnog inspektorata, stoji u obrazloženju dubrovačke gradske uprave.

Projekt Adopt Žarkovica trenutačno je fokusiran na suradnju s inozemnim udrugama i organizacijama koje skrbe o nezbrinutim životinjama, a u čemu je od presudne uloge pomoć koju pruža međunarodna organizacija Network for Animals, zahvaljujući kojoj su ostvareni kontakti diljem Europe.

Akciji Udomi sa Žarkovice mogu pomoći svi, i to volontiranjem ili osiguranjem privremenog smještaja, udomljavanjem ili jednostavno oglašavanjem pasa.

Foto: Udomljeni pas Igi/ Adopt-Zarkovica.eu

Mnoga skloništa i udruge pomogle su u hitnom izmještanju pasa, prvenstveno životno ugroženih i starih pasa. Dosad su u provjerena skloništa te u trajne i privremene smještaje, zbrinuto 174 psa, od kojih je njih 45 pronašlo trajni smještaj. Uz hrvatske, o psima sa Žarkovice skrbe i udruge u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Poljskoj i Sloveniji. Ova faza zahtjeva preciznu logistiku te samo planiranje traje nešto duže. Procedure udomljenja i prelaska granice jako su zahtjevne, a transport provode samo licencirani prijevoznici sa svim potrebnim dozvolama.

Skloništa koja preuzimaju pse Žarkovice pružaju psima veterinarsku skrb i pripremaju ih za udomljavanje. Trenutačno je na Žarkovici još 110 pasa. Na projektu "Adopt Žarkovica Dogs" angažirane su dvije gradske djelatnice kao i povremeni djelatnici komunalnih društava, a do završetka udomljavanja svih pasa planira se angažman dodatnih osoba. Organizirano je odvoženje deset kamiona glomaznog otpada, osigurani su paviljoni gdje se provodi obrada pasa i priprema za transport, a putem društva Sanitat osigurana je veterinarska skrb, lijekovi, povodci, brnjice, transportni boksovi i materijali za izradu privremenih boksova za odvajanje pasa.

Podsjetimo, akcija zbrinjavanja pasa iz neregistriranog objekta na Žarkovici traje više o dva mjeseca. Inspekcijskim nadzorom obavljenim krajem svibnja ove godine naloženo je da se svi psi hitno izmjeste jer uvjeti na Žarkovici nisu adekvatni za njihov smještaj, a veliki broj pasa bio je bolestan ili ozlijeđen. Projekt su pod pokroviteljstvom grada Dubrovnika i društva Sanitat Dubrovnik žurno pokrenule Udruga Pobjede, sklonište Prijatelji iz Čakovca i udruga Prijatelji životinja.

Detaljne informacije o tome kako se uključiti u akciju i udomiti psa možete pronaći na ovom LINKU.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.