2 min. čitanja

Vodiški vatrogasci se prisjetili kolega: “Dajemo obećanje da nikad nećemo prestati tražiti istinu, ma koliko ona bolna bila”

Vodiški vatrogasci se prisjetili kolega: “Dajemo obećanje da nikad nećemo prestati tražiti istinu, ma koliko ona bolna bila”
Foto: DVD Vodice / Facebook

VODICE – Četrnaesta je obljetnica Kornatske tragedije u kojoj su živote izgubili dvanaestorica hrabrih vatrogasaca, među kojima četiri mlada Vodičana: Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija i Ante Juričev Mikulin. Njihov je odlazak ostavio trajne ožiljke u svijesti i životima njihovih najmilijih i svih Vodičana.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice prisjetilo se tragedije u kojoj su tog kobnog dana izgubili prijatelje, braću i sinove.

– Prije 14 godina ste napustili svoje domove, svoje familije i prijatelje odlazeći raditi ono što je bio vaš životni poziv, ne vaš posao ili obaveza, nego vaša najveća ljubav i strast.

Prije 14 godina ste žurno napustili svoje stacionare, a mi smo vas ispratili bez puno riči, uz pokoji osmijeh, zafrkanciju, i ono neizbježno: „Čuvajte se!“

A u 14 godina se toliko toga desi, rađaju se prave ljubavi, pa se pretoče u familiju, rađaju se dica, dica odrastaju, ljudi se mijenjaju, stare… i tko je onda mogao zamisliti da ništa od toga neće dopasti vas.

Vi ste ostali zarobljeni u najlipšem vrimenu naših života, grubo otrgnuti iz naših zagrljaja, a zajednička budućnost koju smo sanjali je tako lako nestala. Ne volimo kad vas netko spominje kao uspomenu, zaboli nas puno jer za nas nikada, ali baš nikada nećete biti uspomena. Uspomene blijede, a vi ste tako prisutni i živi. I dan danas vas čekamo u đardinu, na parapetu, u našemu selu, pogledom tražimo vaša lica i evociramo zajedničke snove, bar nam to nitko ne može oduzeti.

S kojom riči vas opisati onima koji vas nisu poznavali, sve su tako bijedne u usporedbi sa onim što vi jeste, sa onim što nam značite, i nema te riči koju bi mogli upotrijebiti, a da vam bar malo izrazimo zahvalnost za ono što ste nam dali jer dali ste nam sve što ste mogli…

Sa ovog mista, najdraži naši, mi vam dajemo obećanje da nikada nećemo prestati tražiti istinu, ma koliko ona bolna bila, nikada nećemo prestati tražiti odgovore na pitanja koja su se ovih 14 godina nezaustavljivo nizala jer ne dugujemo to samo vama, to dugujemo majkama koje su vas noću ljubile prid san, očevima zbog kojih ste se pretvorili u tako divne ljude, i na kraju, to dugujemo i sebi.

Do našeg idućeg susreta, nek vam san bude lak… – napisali su u dirljivom prisjećanju na svoje najmilije.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

TUŽNA OBLJETNICA 14 godina od Kornatske tragedije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.