>
  1 min. čitanja

Voćke procvjetale, temperature su previsoke - Sve je to opasnost i za pčele

Voćke procvjetale, temperature su previsoke - Sve je to opasnost i za pčele
Foto: Pixabay

I u Hrvatskoj se klimatske promjene već odražavaju na biljni i životinjski svijet, ali i na zdravlje ljudi. Ovogodišnji siječanj bio je najtopliji otkad se provode mjerenja, a te su se visoke temperature nastavile do danas. Preblaga zima svakako nije nešto što priželjkuju pčelari. Zbog visokih temperatura procvjetale su voćke, a kolanje sokova i prerani zov proljeća osjetile su i pčele. Da ne ostanu gladne stavljaju im pčelinje pogače.

Umjesto da u košnicama griju jedna drugu, Ivanove su pčele već vani - osjetile su zov proljeća i kolanje sokova u voćkama.

- Unazad nekoliko zima su za nas za kontinentalni dio Hrvatske jako neobične, pretople za naš način pčelarenja. Izlazile su i aktivne bile cijelu zimu i pojele su velike zalihe hrane - pojašnjava za HRT Ivan Knežević, pčelar.

Iz košnica ih je izmamila tek procvjetala lijeska, no smrznu li se voćke u ožujku, pčele bi mogle ostati bez prve paše.

- Uljanoj repici ne bi škodilo, ali ju nemamo puno zasijano. Poljoprivrednici su smanjili uljanu repicu, ali možda bi naštetilo bagremu jer je bagrem već krenuo neuobičajeno rano - naveo je Knežević.

Da ne ostanu gladne, pripremaju im pčelinje pogače. A kako ih ne bi izbole, bez dima ne otvaraju košnice.

- One od pamtivijeka imaju nagon da čim osjete dim skupljaju med iz košnica i pripremaju se za napuštanje košnica pa tako imamo manje uboda - istaknuo je Miljenko Draškić, pčelar.

- Ljubav je to od rođenja uvijek sam se s tim malim bubicama, pčelicama, igrao - evo i dan danas - ispričao je Adam Knežević, pčelar.

Od zaborava je čuvaju mali Kneževići - budući pčelari.

- Ja i brat ispitujemo tatu možemo li dobiti košnice da već polako učimo to raditi - rekao je Ivano Knežević.

- Svako jutro pojedem tri žlice meda da onda budem zdrav cijelu zimu. Nemam prehlade i upale grla - dodao je Juraj Knežević.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.