8 min. čitanja

Vlasnik pet dubrovačkih hotela se požalio da je obolio od građana koji spašavaju "fantomsku liniju" pomorskog dobra - Igor Legaz: "Čovjek LAŽE!"

Vlasnik pet dubrovačkih hotela se požalio da je obolio od građana koji spašavaju "fantomsku liniju" pomorskog dobra  - Igor Legaz: "Čovjek LAŽE!"
Foto: Morski HR

DUBROVNIK - Tiskano izdanje Jutarnjeg lista od 17. rujna 2023. posvetilo je čitavu duplericu vlasniku pet dubrovačkih hotela i zagrebačkih Importanne centra i Gallerije u Zagrebu, koji se pojadao na građane i društvo koji su prema istupili u zaštitu pomorskog dobra.

Jutarnjem je tako ispričao da se kloni medija, no da je teško mogao izbjeći da se njegovo ime provlači po novinama i portalima nakon što je dubrovački profesor Igor Legaz, kojeg je za ovu priliku novinarka nazvala „aktivistom“, zajedno s grupom Dubrovčana prepilio ogradu na pomorskom dobru ispred vile u vlasništvu Royal Resorta. Zovkovu tvrtku tada je optužio za uzurpaciju pomorskog dobra, nakon čega je uslijedio i fizički incident kad je pred kamerama zaposlenik Zovkove kompanije Vlado Rebić fizički nasrnuo na Legaza.

Igor Legaz - Foto: Morski HR

"Riječ je o vandalizmu po hotelima na dubrovačkom području"

Zovko je ovaj put osudio građane koji se usude braniti pomorsko dobro:

- Riječ je o vandalizmu koji se u posljednjih 15 godina događa po hotelima na dubrovačkom području. Ne znam koji su bili motivi, no no taj zid i ta ograda su bili napravljeni legalno, što je potvrdio i Državni inspektorat. Zašto se aktivist okomio na tu liniju pomorskog dobra, ne znam, ali ta je linija legalna – smatra Ciril Zovko.

Na upit novinarke, kako to misli „legalna“, Zovko odgovara:

- Hrvatski fond za privatizaciju je 2003. raspisao natječaj za prodaju 10 dubrovačkih hotela, među kojima i hotel Neptun. Od države smo dobili dokumentaciju na bazi koje ćemo dati ponudu i u toj dokumentaciji je linija pomorskog dobra uključivala dva plažna bazena ispod terase, koji su i dalje tamo. Potpisali smo ugovor i počeli raditi nacrte. Na završetku zadnje faze odjednom se pojavljuje nova linija pomorskog dobra koja sada obuhvaća prostor hotelskog restorana, iako je taj restoran još 60-ih godina imao lokacijsku i sve ostale dozvole – priča Zovko i u daljem tijeku intervjua se hvali koliko je ljudi zaposlio i koliko milijuna kuna godišnje uplaćuje u proračun.

- U posljednjih 14 godina izgubio sam puno živaca, vremena i novca za odvjetničke troškove kako bih riješio tu fantomsku liniju pomorskog dobra. No to je začarani krug iz kojeg nema izlaza – smatra on.

Foto: Morski HR

"Ograda je srušena ilegalno, tamo više ne može ni koza"

Nadalje smatra da je ograda srušena ilegalno i bez svrhe:

- Štoviše, to je sada krš kojim nitko ne može prolaziti. Tamo ne može koza, a kamoli čovjek. Najveća tragedija je činjenica da smo zvali policiju dan ranije jer je rušilačka akcija bila javno najavljena i oni su došli, ali su štitili osobe koje su pilale, kako Zovko smatra, „legalno postavljenu ogradu“, za koju ponavlja da je Državni inspektorat nakon događaja potvrdio da je legalna, a lokalna politika osudila vandalizam.

“UKLONITE PREPREKE!” - Ovako možete osloboditi pomorsko dobro od okupacije
Jadranski web portal

Ogradio se od toga ako tamo netko slomi glavu, te kaže da za to neće biti kriv. Kaže i da ništa ne planira dalje poduzimati. O fizičkom napadu njegova radnika na Legaza, odgovara:

- Jedna je slika izišla u javnost, no mi znamo pozadinu i što se prethodno događalo. Stvari nisu kako se čine, no nećemo javno iznositi detalje o našim djelatnicima jer to ne radimo – kazao je Zovko i pozvao se na GDPR.

Evo slike koja je izišla u javnost, a čovjek u zelenoj majici zaposlenik je Cirila Zovka, zove se Vlado Rebić i policija ga je nakon kratkotrajnog bijega u susjednu BiH uhitila jer je prijetio ubojstvom i gušio prof. Igora Legaza - Foto: HRT / Screenshot

Legaz: "Zovko laže o 'legalnosti' zida"

Nakon Zovkova intervjua, javnosti se s priopćenjem obratio i prof. Igor Legaz koji je kazao

- Ćiro izjavljuje da je sve vrijeme znao za granicu pomorskog dobra, a apsolutno laže o "legalnosti" zida.

Za razliku od Zovka koji svoj intervju nije potkrijepio dokumentima, prof. Legaz je u prilog svojim tvrdnjama novinarima poslao i dokumentaciju:

* Granica pomorskog dobra za područje ville Elite, koju je Vlada RH odredila početkom 1999. godene, javno je objavljena u NN-6/99.

"Ćiro je morao znati za položaj granice pomorskog dobra!"

* Ćiro Zovko je 2003. godine kupio villu Elite i morao je znati za uredbu Vlada RH o položaju granice pomorskog dobra kod ville Elite (on to u interview nedvosmisleno priznaje, ali granicu i danas smatra "ilegalnom").

* Ćiro Zovko je 2007. godine, prilikom rekonstrukcije ville Elite, "podigao" stometarski zid (sa željeznom ogradom), kojim je "zaokružio" villu Elite, ali je, ujedno, zapasao čitavu lapadsku uvalicu Gustijernica, pa se do javnog kupališta "ispod Elite" uopće nije moglo doći s kopnene strane. Kopneni pristup do kupališta "ispod Elite" uspostavljen je tek 2013. godine, igradnjom znamenitog Diamantnog puta.

* Građevinski inspektor je  rješenjem od 02.04.2008. naredio uklanjanje čitavog tog zida iz prostora, zbog nedostatka potvrde glavnog projekta.

* Nadležno ministarstvo, je rješenjem od 04.11.2008. odbilo žalbu, koju je tvrtka Ćira Zovka izjavila protiv navedenog rješenja građevinskog inspektora.

* Kako bi izbjegao prisilno uklanjanje zida, Ćiro Zovko je 2009. krenuo u postupak "legalizacije" rekonstrukcije ville Elite. U tom upravnom postupku, formirana je nova građevna katastarska čestica u k.o. Gruž [gruntovnica]: 1125/2. Oblik te nekretnine, nije više moguće naći na internetu, zato jer je za područje Babinog Kuka ukinuta katastarska općina Gruž (osnovana je nova katastarska općina: Dubrovnik Nova). Stoga prilažem skicu izgleda te novoformirane (građevne) katastarske čestice: 1125/2 k.o. Gruž, koja se ranije mogla naći na GUP pregledniku nekretnina Grada Dubrovnika. Iako je skica malog mjerila, vidno je da položajem i oblikom odgovara sadašnjoj k.č.br. 391/2 k.o. Dubrovnik Nova.

* Ta novoformirana (građevna) parcela, sastavljena je od cjeline č.zgr. 788. k.o. Gruž, od (malog) dijela č.zem. 1065/19 k.o. Gruž, od (malog) dijela č.zem. 1065/84 k.o. Gruž, te od sjeveroistočne "polovice" dotadašnje  č.zem. 1125/2 k.o. Gruž (jugozapadna "polovica" dotadašnje č.zem. 1125/2 k.o. Gruž, kao nekretnina pomorskog dobra, dobila je oznaku: č.zem. 1125/3 k.o. Gruž ).

* Postupak "legalizacije" završen je Potvrdom o izvdenom stanju od 18.08.2010., koja je rješenjem Općinskog suda u Dubrovniku, br. Z-5250/12 od 19.11.2012. zabilježena u gruntovnici.

* Iz sadržaja Potvrde o izvedenom stanju, vidljivo je da Lučka kapetanija Dubrovnik nije sudjelovala u postupku, zato jer rekonstrukcija ville Elite (prema ispravama) nije zadirala u pomorsko dobro. Tom Potvrdom o izvedenom stanju, Ćiro Zovko je "spasio od uklanjanja" onaj dio stometarskog zida, koji se odnosi na naznačenu "novoformiranu (građevnu) katastarsku česticu: 1125/2 k.o. Gruž", a koja danas ima oznaku: k.č.br. 391/2 k.o. Dubrovnik Nova.

* Međutim, Potvrda o izvedenom stanju od 18.08.2010., ne odnosi se (na primjer) na  k.č.br. 398/1 k.o. Dubrovnik Nova (tu je udruga "Divlja liga vaterpolo", prošlog mjeseca uredila prolaz, radi pješačkog prilaza do javnog kupališta "ispod Elite"). Rješenje o uklanjanju zida iz 2008. godine, obuhvaća taj dio zida. Taj dio zida (sa željeznom ogradom) nije "legaliziran" (jer je u zoni pomorskog dobra).

Skale su nekad drugačije izgledale i nisu bile ničim blokirane

* Također, Potvrda o izvedenom stanju od 18.08.2010., ne odnosi se (na primjer) na  k.č.br. 391/6 k.o. Dubrovnik Nova. Tamo su skale sa sjeverozapadne strane ville Elite i veliki dvokrilni raštio na vrhu skala. Te skale, prije rekonstrukcije ville Elite, drukčije su izledale, nisu bile ničim "blokirane".

Veliki dvokrilni raštio je postavljen 2007. godine prilikom rekonstrukcije ville Elite. Rješenje o uklanjanju zida iz 2008. godine, obuhvaća i taj raštio. Taj veliki dvokrilni raštio nije "legaliziran" (jer je u zoni pomorskog dobra) i nepoznato je zbog čega nije demontiran. Raštio je "oslobođen" za prolaz tek prije 3 godine (građani su "raskovali" taj raštio).

* Zakonitost granice pomorskog dobra (kao i posljedičnu parcelaciju katastarskih čestica) u okolini ville Elite, pravomoćno je utvrdio Visoki upravni sud RH, presudom, br. Usž-422/17 od 20.04.2018. Granica pomorskog dobra (kod ville Elite), dakle, nije "ilegalna" (kako to ustrajno tvrdi Ćiro Zovko), kaže Igor Legaz.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: EKSKLUZIVNO Osloboditelj prvih parcela okupiranog pomorskog dobra za Morski HR građanima: “Slijedite ovaj primjer i ne bojte se!”
Ekipa portala Morski HR stigla je u Dubrovnik kako bi i osobno snimili prvu oslobođenu parcelu okupiranog hrvatskog teritorija nakon Domovinskog rata. U ekskluzivnom intervjuu s idejnim začetnikom osloboditeljskih radnih akcija, profesorom Igorom Legazom, željeli smo doznati što ga je po…
VIDEO Dubrovački profesor prepilao ogradu hotelskog lanca koja brani pristup pomorskom dobru
Dubrovački profesor Igor Legaz javno je objavio video u kojem obzanjuje da je električnom brusilicom prepilao ilegalno postavljenu ogradu kod Ville Elite, na prolazu koji je nedavno uknjižen kao pomorsko dobro. Ovom je ogradom, naime onemogućen prolaz tim dijelom zemljišta koji je uknj…
Vlasnik kompleksa u Dubrovniku kojem je ispilana ograda na pomorskom dobru bijesan: “Ovo je kulturocid i barbarizam”
Nakon što je skupina Dubrovčana, pod vodstvom profesora Igora Legaza jučer uklonila ogradu i zid, postavljene na pomorskom dobru, reagirao je i vlasnik Ville Elite, kompleksa Royal Hotels & Resorts koji su do sad šutjeli. U priopćenju su napali novinare, policiju, građane, a sebe stavili…
POČELA JE GRAĐANSKA REVOLUCIJA Dubrovčani oslobodili pomorsko dobro od okupatora!
Igor Legaz uz pomoć građana otpilao je danas ogradu i kameni zid na puteljku upisanom kao pomorsko dobro kod Ville Elite. Jutros u 7 sati, kako je i najavljeno, počela je radna akcija uklanjanja ograde i zida, a koji su smješteni na pomorskom dobru između Levanta i Ville
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.