5 min. čitanja

Vlasnik istarske konobe: „Radnika su mi zaštitari oteli u kampu“ - Policija: „Neka to rješava civilna zaštita!“

Vlasnik istarske konobe: „Radnika su mi zaštitari oteli u kampu“ - Policija: „Neka to rješava civilna zaštita!“
Foto: Osobni album

BALE - Incident koji se dogodio jučer u kampu Mon Perin, kad su djelatnika konobe Kamene priče u Balama zaštitari doslovno izbacili iz kampa, jer im je "bio sumnjiv", ima i svoj nastavak. Zapravo, sve je to dio iste priče, samo, vrlo slično šibenskom slučaju kad je policija stala u obranu nasilnika, pa pod pritiskom medija, vrlo brzo okrenula ploču, tako je i ovdje prešućena jedna važna stvar. Čovjek napadnut od strane zaštitara tvrdi da su ga protiv njegove volje ugurali u automobil, pretresli mu stvari i izbacili ga iz kampa, iako ne postoji apsolutno nikakvo prekršajno ili kazneno djelo koje je počinio, već je tek pokušao doći do plaže.

- Ovim putem napominjemo da nikome nije zabranjen ulazak u kamp, te da svaka osoba može u bilo kojem trenutku pristupiti kampu i plažama - odgovorili su jutros za portal Istra24 iz Mon Perina. Ako je tako, zašto je čovjek izbačen? Je to i bilo potrebno i tolerira li se to od strane policije, sukladno Zakonu o privatnoj zaštiti bez da su prethodno zvali policiju i zatražili njihovu asistenciju?

Policija nije intervenirala, već su slučaj proslijedili Civilnoj zaštiti!

Svjedoci su nas upozorili na protupravno djelo otmice iz čl. 137 Kaznenog zakona: "Tko drugome protupravno oduzme slobodu s ciljem da nekog trećeg prisili da što učini, ne učini ili trpi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina."Ove upite poslali smo istarskoj policiji, te ih pitali - što su i sami učinili po ovom pitanju?

- Obavještavamo Vas da je 9. kolovoza u Policijsku postaju Rovinj-Rovigno pristupio 31-godišnjak koji se požalio na postupanje zaštitara u kampu na području Bala. Osoba nije željela podnijeti prijavu, a na temelju informacija s kojima su raspolagali policijski službenici, utvrđeno je kako nema elemenata kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti.

Napominjemo da su ovlasti zaštitara definirane Zakonom o privatnoj zaštiti, a nadzor nad radom zaštitara obavljaju inspektori službi za inspekcijske poslove/odjela inspekcije u sklopu područnih ureda civilne zaštite.

Policijska postaja Rovinj-Rovigno obavijestit će Odjel inspekcije Službe civilne zaštite Pazin o navedenom događaju radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti - odgovorili su nam iz PU Istarske.

Napadnutom čovjeku u policiji sugerirali da ne prijavljuje otmicu

Vlasnik istarske konobe Tomislav Pavleka vidno je iznerviran razvojem događaja, jer mu je radnik nakon ovog incidenta dao otkaz i ostao je bez čovjeka za rad usred sezone. A, kako nam kaže, nije ovo prvi put da se događaju "kaubojštine" u ovom kampu.

Na pitanje zašto nije prijavio kazneno djelo otmice, Pavleka odgovara:

- Zato što su mu u policiji sugerirali da to nema smisla, da bi se izložio trošku bez veze i da to nije takva drama. Kako se radi o izuzetno mirnom i ne baš komukativnom profesoru latinskog jezika, nije želio daljnje maltretiranje i naprosto nije osoba koja želi dalje komplicirati slučaj. No bio je vidno uznemiren i slobodno mogu reći, uplašen – kaže Pavleka i nastavlja:

- Policija ovdje kaže kako se oštećeni požalio na rad zaštitara. Osobno sam bio s njim kod inspektora kada je inspektor rekao da je to normalno ponašanje zaštitara i da tu nema većeg razloga podizati krivičnu prijavu.

Ono što ja mislim je slijedeće:  Imam 60 godina i nikada nisam čuo da bilo tko osim policije ima pravo legitimirati me bez potrebe. Dirati me, vući za ruku s otvorenim dlanom i pod prijetnom fizičke prisile odvući u automobil te odvesti u meni nepoznatom pravcu pod izlikom da sam sumljiv!

Dalje je pitanje ima li baš taj zaštitar i njegova kolegica, bilo ih je dvoje, dozvolu i licencu za pretres ? Imaju li radni nalog toga dana? Jesu li se predstavili na propisan način? Sve to svakako nije posao civilne zaštite već policije – kaže Pavleka.

Žrtva dala otkaz i otišla iz Istre

- Smatram da se ovdje radilo o OTMICI čovjeka nasiljem u sred kampa u Balama. Molim da me policija demantira i da se postavi u ulogu oca kojemu je netko utovario dijete u kampu i odvezao nekud te izbacio s kupanja kao vreću .

- Do svega ovoga ne bi došlo da izjava osoblja i nadležnih u kampu nije bila bezočno lažna. Dakle mjesto događaja nitko nije utvrdio, a po izjavi zaštitara bilo je vrlo blizu mora, dakle incident je bio na teritoriju pomorskog dobra.

Drugo, izjavili su da nije bilo fizičke prisile što nije istina, lagali su s razlogom. Čovjeka su zgrabili i odvukli u nekakvo vozilo. Sve to nakon što su znali tko je, gdje je prijavljen , gdje radi. Zašto su lagali da su zvali policiju ako nisu? Sve to ima elemente zločina.

- Čovjek je dao otkaz, rekavši da takvu mržnju i ksenofobiju nkada nigdje nije doživio i kao profesor latinskoj dodatno je i pedagog koji napušta Bale i Istru s gađenjem i strahom – svjedoči i sam vidno uznemiren, te zaključuje:

- Ukoliko policija i dalje smatra da je ovo normalno ponašanje, čitav slučaj svakako će biti proslijeđen mom odvjetničkom uredu koji će postupiti po zakonu – poručuje Pavleka.

Drugi put u tjedan dana policija sugerira žrtvi da ne prijavi kazneno djelo nasilja!

Podsjetimo još jednom na slučaj s otoka Tijata, kad su šibenski policajci napadnutim ženama, od kojih je jedna poznata novinarka, a druga sutkinja, pred nasilnikom koji im je oteo mobitel i prijetio, sugerirali da slučaj ne prijavljuju. Tek nakon što smo otkrili taj slučaj i pritisli više instance u policiji da rade posao za kojeg su plaćeni, napadači su uhićeni. Ali dva dana kasnije.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Djelatnika Kamenih priča izbacili iz Mon Perina – Vlasnik konobe Tomislav Pavleka: “Plaže u Balama nisu slobodne!” | | Morski HR
Bio sam kod nekog restorana kada sam vidio da je vlakić već krenuo pa sam odlučio popiti kavu i pričekati drugi. No, prije nego sam ušao do mene ponovo dolazi isti zaštitar, ponovo me prima za
KRONOLOGIJA SLUČAJA TIJAT Zašto policija zataškava nasilje i gdje cure informacije prije nego dođu inspektori? | | Morski HR
Prije nego li će nasilnici napasti novinarku Maju Sever i sutkinju i sutkinju i bivšu zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Artuković, a policija to pokušala zataškati, fokusu javnosti promaklo je još
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.