2 min. čitanja

Vlasnica ribarnice koja nije podigla cijene: Nitko neće kupovati srdelu po 40 kuna

Vlasnica ribarnice koja nije podigla cijene: Nitko neće kupovati srdelu po 40 kuna
Foto: Pixabay

U zadnjih nekoliko mjeseci živi se teško. Najviše se izdvaja za hranu. Građani moraju dobro promisliti za što daju svaki euro. Čini se kako se Hrvati i ne uzdaju previše u mjere koje donosi Vlada.

Kao i u najboljim vremenima, Splićani i u ovim kriznima, spremni na šalu i direktni. Nisu nešto oduševljeni subvencioniranim cijenama plina i struje.

- Pomažu i dalje što se tiče toga, ali evo, slušam jučer, HEP se diga na noge - kazala je za N1 jedna Splićanka.

- Oni kažu da će to samo izvjesno vrijeme biti, je li tako? Šest miseci, e, a šta? Poslije ćemo lajati na misec - kroz smijeh će druga.

- A ono, gaće su mi spale. Je, je, smršavila sam. Zafrkajen se, nisam smršavila, hvala Bogu, ali znam kalkulirati šta treba, a šta ne treba - dodaje.

- Ne znam, uopće ne gledam vijesti. I nije me briga za njih, jer rade sve naopako koliko mi se čini. Je li tako? Ne čine dobro građanima - razočaran je jedan Splićanin.

I ekonomisti se slažu da Vlada griješi, ali iz posve drugih razloga.

- Kućanstva se jednostavno moraju naviknuti na više cijene, kao što su se naviknuli u Sloveniji, ako želimo rast blagostanja. Ako zamrzavamo cijene, zamrzavamo blagostanje. To je vrlo, vrlo opasno za budući ekonomski rast - tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ali teško da je građanima prioritet gospodarski rast. Treba nahraniti gladna usta i zato se pazi na svaku kunu. I uzdaju se u vlastite snage, a ne u vlast.

- Onaj tko bi na to računao, bolje da ga nema - kaže pak jedna Zagrepčanka.

Sličnog je mišljenja i još jedan Zagrepčanin koji kaže: “Po meni je to samo kozmetika.”

A baš zbog kupovne moći, ili bolje rečeno, nemoći građana, Nikolina Trčak, vlasnica ribarskog obrta, nije povećala cijene.

- Troškovi su se povećali, ali realno – tko će kupovati, od čega ćete živjeti, cijene su ostale iste, još uvijek je isto. Tko će kupovati srdelu po 40 kuna? Nitko - kaže Trčak.

I kod nje neće, kaže ova prodavačica, doći do porasta cijena. Ali zato u trgovinama hoće – od 1. travnja najavljena su nova poskupljenja i za hranu, ali i druge robe široke potrošnje, donosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.