3 min. čitanja

Vlada Jadroliniji odobrila kredit za kupnju dva brza putnička broda "Kata" i "Danica"

Vlada Jadroliniji odobrila kredit za kupnju dva brza putnička broda "Kata" i "Danica"
Foto: Morski HR / Ilustracija

Vlada Republike Hrvatske na Sjednici u petak je usvojila prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu Jadrolinija, Rijeka za dugoročno kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb, u svrhu financiranja kupnje brzog putničkog broda Kata, temeljem članka 117. stavka 1. Zakona o proračunu (Narodne novine, broj 144/21), a u vezi s člankom 59. Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2024. godinu (Narodne novine, broj 149/23, dalje u tekstu: Zakon) te Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti društvu Jadrolinija, Rijeka za dugoročno kreditno zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, u svrhu financiranja kupnje brzog putničkog broda Danica.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, objavilo je da se ovim dvjema odlukama daje prethodna suglasnost tvrtki Jadrolinija d.o.o. iz Rijeke za kreditno zaduženje kod dvije banke. Prva suglasnost je za zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, u iznosu 80% kupoprodajne cijene, odnosno oko 5,2 milijuna eura, u svrhu financiranja kupnje brzog putničkog broda Danica te druge suglasnosti za kreditno zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., također u osamdeset postotnom iznosu kupoprodajne cijene, odnosno, oko 5,5 milijuna eura, u svrhu financiranja kupnje drugoga brzog putničkog broda Kata.

Jadrolinija nabavlja trajekt između Zadra i Dugog otoka, koji će moći ispod mosta Ždrelac!
Nacionalni linijski brodar, riječka Jadrolinija, u novom investicijskom ciklusu počinje s gradnjom novih brodova. U prvoj fazi riječ je o tri nova električna broda, dok je drugi korak projektiranje novog dvostranog trajekta namijenjenog povezivanju južnog dijela Dugog otoka s putničkom lukom u Gaženici. Zadrani se već sada pitaju

Kupnja dva brza putnička broda realizira se u skladu s Akcijskim planom obnove flote Jadrolinije d.o.o. do 2025. godine, Srednjeročnim planom poslovanja Jadrolinije d.o.o. za razdoblje 2023. – 2025. te Planom poslovanja Jadrolinije d.o.o..

Oba kredita otplatit će se kroz 10 godina, u četrdeset jednakih mjesečnih rata, uz kamatnu stopu od 4,03% fiksno s naknadnom za obradu zahtjeva u iznosu od 0,07% jednokratno, na ugovorene iznose kredita.

Jadrolinija danas slavi 77. rođendan - Jeste li znali ove detalje o hrvatskom brodaru?
Na dan 20. siječnja hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija slavi rođendan te je ovaj datum uvijek prilika da se prisjetimo bogate povijesti koju bijela flota piše već 77 godina. Ovoga vam puta donosimo priče i zanimljivosti iz povijesti Jadrolinije za koje sigurno još niste čuli. Brojne godine donose i brojne događaje,

Odobrenje ovih kreditnih zaduženja, kao i same isplate oba kredita nisu uvjetovana davanjem jamstava Republike Hrvatske, a provedba predloženih odluka ne zahtjeva financijska sredstva iz državnog proračuna.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.