>
  4 min. čitanja

Jadrolinija danas slavi 77. rođendan - Jeste li znali ove detalje o hrvatskom brodaru?

Jadrolinija danas slavi 77. rođendan - Jeste li znali ove detalje o hrvatskom brodaru?
Foto: Jadrolinija / Arhiv, isječci iz novina

Na dan 20. siječnja hrvatski nacionalni brodar Jadrolinija slavi rođendan te je ovaj datum uvijek prilika da se prisjetimo bogate povijesti koju bijela flota piše već 77 godina. Ovoga vam puta donosimo priče i zanimljivosti iz povijesti Jadrolinije za koje sigurno još niste čuli.

Brojne godine donose i brojne događaje, među kojima su i neke neobične priče. Zaplovite s Morskim HR i Jadrolinijom u prošlost!

Iako je dobro znana činjenica da su postojanje Jadrolinija cruises i kružna putovanja dalekim destinacijama bijelim brodovima bili pravi hit, ipak postoje zanimljivosti o dalekim Jadrolinijinim putovanjima koje će vas možda iznenaditi.

U nedostatku hotelskog prostora, trajekti "Liburnija" i "Jadran" poslužili su kao hotelski objekti za smještaj sudionika međunarodnog sajma u Tripolisu, u Libiji.

Trajekt "Liburnija" je izvan sezone osim automobila, prevozio i južno voće iz afričkih i grčkih luka za potrebe Splita i Rijeke.

Kroz bogatu bijelu flotu prošlo je mnoštvo brodova - od drvenih brodova i parobroda do današnjih vizija brodova na električni pogon. No, jeste li znali da su neki od brodova u prošlosti Jadrolinije imali ugrađene - tračnice? Naime, trajekt "Ero" je u svojoj matičnoj zemlji Danskoj prevozio vagone te je s ugrađenim tračnicama zaplovio Jadranom. Ali, nije bio jedini - trajekt "Vladimir Nazor", izgrađen u Kraljevici, bio je naručen za prijevoz vagona cisterni iz Bakra u Omišalj. Ipak, namjena mu je promijenjena te s ugrađenim tračnicama pripao Jadroliniji.

Život je takav da dolazi u valovima - prepun je uspona i padova. 77 je godina zaista dug period i donio je Jadroliniji brojne uspone, ali i teške trenutke. No, nevjerojatna je činjenica da je uz brojne oluje, poneku pomorsku nesreću i čitav jedan rat - zabilježena pogibelj tek jednog Jadrolinijinog putnika. Taj se nemili događaj zbio 1991. godine tijekom zračnog napada na luku Prizna.

Ipak, to ne znači da nije bilo izazovnih situacija koje život od mora donosi, a nedavno smo o mnogima i pisali. Koliko god duboko u povijest zašli - plovidba je oduvijek bila kruh sa sedam kora.

Uloga Jadrolinije u životima otočana, kao i turističkom i gospodarskom razvoju hrvatskih otoka je neporeciva. Prve veze, prvi dolasci automobila na hrvatske otoke - sve je to bila Jadrolinija.

Jeste li znali da je Jadrolinija nekoć imala vlastiti list? Ta publikacija nije služila samo za izvještavanje o radu tvrtke, već je donosila stručne članke, priče iz plovidbe, razne anegdote, intervjue s posadom, pa čak i prigodne viceve. Na jedan nov i moderan način, ovaj je newsletter nastavak te duge tradicije.

Jadroliniji i njenim smjelim mornarima, časnicima, kapetanima, strojarima i svima onim strpljivima koji s ljudima i za ljude na otocima rade po kiši, suncu, buri i jugu... želimo sretan rođendan i još puno uspješnih plovidbi!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI SPECIJAL Uloga Jadrolinije u Domovinskom ratu | | Morski HR
Plovidba Jadranskim morem uz obalu Hrvatske bila je u vrijeme Domovinskog rata kušnja ljudske hrabrosti. Nije to bilo vrijeme slično stanju rata što se uči u školama ili koji su se prije događali. Rat
PRIČA O LIBURNIJI Predvodnik konvoja spasa prema Dubrovniku u Domovinskom ratu, u nas najprije uplovio kao kruzer | | Morski HR
Liburnija je bio dobro poznati feribot u vlasništvu Jadrolinije. Prvi put u luku Gruž uplovio je kao kruzer. Više puta je plovio Atlantskim oceanom, a njegove najdulje plovidbe bile su za istočnu i
PRIČA O JADROLINIJI: 70 joj je godina tek | | Morski HR
Nezamjenjivu ulogu u životu stanovnika otoka i primorskih gradova, kao i njihovo međusobno povezivanje ima ova tvrtka koja je i sa sedam desetljeća na ramenima najpoznatiji nacionalni brodar.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.