2 min. čitanja

VK "krka" na juniorskom Prvenstvu Europe

VK "krka" na juniorskom Prvenstvu Europe
Foto: Press

U Poljskom mjestu Kruszwica 01. i 02. lipnja 2024. održano je veslačko natjecanje službenog naziva European Rowing Under 19 Championships na kojem je, među 126 posada iz 25 europskih zemalja, sudjelovalo i pet posada iz Hrvatske.

Posade iz Hrvatske činili su Luka Sabelja u samcu (VK „Croatia“ Zagreb), Josip Brekalo i Luka Grgić u dvojcu bez kormilara (VK „Iktus“ Osijek), Donata Elez i Laura Lalić (kombinacija VK „Iktus“ i VK „Istra Pula), Josip Jakšić i Tin Jarnjević (kombinacija VK „Korana“ i VK „Karlovac“, oba kluba iz Karlovca), Nikola Knežić, Franko Dobra, Fabio Peruško i Jakov Slavica (kombinacija VK „Krka“ i VK „Istra“).

Donata i Laura nadmašile su sva očekivanja, među ukupno 13 posada u svojoj disciplini uspjele su ući u A-finale - među najboljih šest. Na kraju bi bile pete da im se nije desila tehnička greška neposredno prije prelaska ciljne ravnine zbog koje su ih pretekle djevojke iz Španjolske. Objema našim veslačicama valja čestitati na borbenosti i dobrom plasmanu.

Što se momaka tiče i oni zaslužuju čestitke na dobrom pristupu Velikom Natjecanju, ali konkurencija je, uostalom kao i kod djevojaka, bila na izuzetno visokoj razini kao što i priliči najjačoj kontinentalnoj veslačkoj regati.

Skifist Luka zauzeo je mjesto u sredini plasmana (deveti od šesnaest) što je jako dobro za mladića koji je još mlađi junior. Dvojac „bez“ bio je deseti od jedanaest dvojaca, a vrlo perspektivni dvojac na pariće također deseti među šesnaest dublova uz napomenu da su oba veslača, jednako kao i momci iz dvojca „bez“, juniori i iduće godine.

U četvercu su sjedila tri 'krkaša'. U prvoj kvalifikacijskoj skupini ždrijeb ih je svrstao s Italijom (kasnije u Finalu „A“ zlatni), Češkom, Španjolskom i Grčkom. Pored Talijana i Čeha nisu mogli proći pa se u toj utrci nisu previše ni naprezali, a kasniji slijed događaja je pokazao da bi bilo bolje da jesu. Naime, u repesažu u skupini s Austrijom, Španjolskom, Grčkom i Poljskom nisu prošli u A-finale za sićušnih 14 stotinki sekunde, a sve jer su veslali u stazi najviše izloženoj bočnom vjetru. Dalje su prošle posade Austrije i Grčke.

U B-finalu naš četverca je pokazao koliko zna i može: veslajući po žestokom pljusku nadmoćno su „pregazili“ domaću posadu i posadu iz Španjolske. Zadnji njihov nastup bio je i najbolji o čemu dovoljno govori podatak da su postigli bolji rezultat od peto i šestoplasiranih posada (Srbija i Grčka) koje su veslale u A-finalu i to po vremenu idealnom za veslanje! Valja, također, zapamtiti da su Jakov i Franko juniori i 2025. godine kada se od njih realno može očekivati puno zapaženiji plasman!

Na kraju valja pohvaliti vrijedne organizatore koji su sjajno organizirali Prvenstvo, a onima koji čitaju ove retke preporučiti da posjete Poljsku – zemlju nepreglednih polja pšenice, šećerne repe i uljarica, zemlju bogate povijesti koja se ogleda kako u detaljima, tako i u monumentalnim zgradama, a sve odiše povijesnim pečatom.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.