>
  4 min. čitanja

Višenamjensko plovilo Lastovskog otočja “Tajan” svečano započinje s radom

Višenamjensko plovilo Lastovskog otočja “Tajan” svečano započinje s radom
Foto: Lastovsko otočje

LASTOVO - Ceremoniji puštanja u funkciju višenamjenskog plovila “Tajan” Javne ustanove “Park prirode Lastovsko otočje” nazočili su Ministrica poljoprivrede gđa Marija Vučković, ravnatelj uprave za ribarstvo Ante Mišura, Irena Jahutka načelnica sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije, zamjenik župana Joško Cebalo, Anita Jančić Lešić, načelnica Općine Lastovo, Mato Oberan voditelj FLAG-a Južni Jadran, predstavnik udruge ribara Antonio Đivoje, predstavnik lučke kapetanije Goran Rakić i ostala zainteresirana javnost.

Kao rezultat suradnje kroz projekt „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. FLAG-a Južni Jadran“ nabavljen je radni brod modela Šibenik 800 P koji je višenamjensko plovilo. Ime je dobilo po najsjevernijem otočiću Parka prirode Lastovsko otočje - Tajan na kojem se nalazi istoimeni svjetionik.

Sam događaj je uveličao i župnik župe Sv. Kuzme i Damjana, don Ante Tonći Prizmić, koji je blagoslovio novo plovilo. Nakon blagoslova, uzvanici su imali priliku uživati u predivnom pogledu na zaštićeno područje Parka prirode Lastovsko otočje s plovila.

Ovim plovilom omogućiti će se aktivno upravljanje prirodnim resursima na području koje je svojom cijelom površinom dio Nature 2000, ekološke mreže EU i koje je WWF (Svjetski fond za zaštitu prirode) proglasio jednom od deset posljednjih riznica bioraznolikosti Sredozemnog mora.

Prvi korak prema postizanju učinkovite zaštite i održivog razvoja i korištenja resursa je bila upravo nabava broda koji će omogućiti provedbu istraživanja i redovito praćenje stanja vrsta i staništa što će upotpuniti sliku nedovoljno istraženog morskog ekosustava. Prikupljeni podaci omogućiti će usmjerenije i učinkovitije upravljanje područjem koje će polučiti održivi razvoj, odnosno održivo korištenje ovog važnog gospodarskog resursa. Istraživanja i praćenje stanja (monitoring) morskih vrsta i staništa sastavni su dio godišnjih aktivnosti Javne ustanove „Park prirode Lastovsko otočje“  koje se najčešće financiraju putem prijava na projekte i u suradnji sa udrugama poput udruge Sunce, Biom, WWF te Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split. U tom smislu bilo je neophodno plovilo koje može zadovoljiti prijevoz opreme i do 10 suradnika na bliže, ali i svojim maritimnim sposobnostima i na udaljene lokacije lastovskog arhipelaga.

Javna ustanova je dosada vršila čišćenja uvala i plaža te nekoliko puta godišnje uklanjala glomazni otpad  i ostali otpad iz podmorja. Nabavom višenamjenskog broda, odnosno radnog broda sa svom potrebnom opremom od vitla za vađenje glomaznog otpada iz mora, do brane i skimmera s pripadajućom pumpom za potrebe sanacije onečišćenja naftom i uljima, eko akcije vršiti će se kontinuirano kroz godinu te će se omogućiti pravovremene i učinkovite intervencije uklanjanja i sprječavanja onečišćenja mora što dugoročno utječe na zdravlje ribolovnog resursa i ljudi kao njegovog korisnika, dajući dodatnu vrijednost gospodarskoj upotrebi mora.

Edukacija i pružanje informacija putem informativnih materijala, organiziranjem radionica i predavanja neprekidan je proces koji treba biti prilagođen dobnim i interesnim skupinama. Uključenost lokalnog stanovništva u sam proces od velike je važnosti. Takav pristup postavlja temelje za učinkovitu zaštitu i očuvanje vrijednosti Parka. Stoga će se pomoću višenamjenskog plovila na terenu organizirati i provesti edukacije djece školskog uzrasta o provedenim  istraživanjima i praćenjima stanja (monitoringu). Na ovaj način potiče se iskustveno učenje koje je ključ shvaćanja problematike, u ovom slučaju potrebe za zaštitom i očuvanjem ribljeg fonda i ostalih morskih vrsta. Nakon svakog provedenog istraživanja i praćenja stanja (monitoringa) rezultati će se prezentirati lokalnoj zajednice te posebice ribarima. Na ovaj se način oni uključuju u proces te se postiže razumijevanje procesa koji dugoročno utječe na održivo korištenje ovog najznačajnijeg gospodarskog razvojnog resursa.

Provedbom ovog projekta i ostvarenjem njegovog specifičnog cilja direktno se doprinosi ostvarenju specifičnog cilja FLAG natječaja odnosno strateškog cilju LRSR-a: Stvaranje preduvjeta za jačanje konkurentnosti ribarstvenog područja. Nabava višenamjenskog radnog plovila omogućit će provedbu svih gore navedenih aktivnosti koje će polučiti nove mjere održivog korištenja ribarstvenog područja. Doprinos očuvanju resursa omogućuje veću kvalitetu ponude i bolju konkurentnost ribarstvenog područja jer će se ostvariti dodatni napori koji omogućuju održavanje prirodnih resursa i produktivnosti ekosustava.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.