1 min. čitanja

VIŠE OD TISUĆU ILEGALNIH OBJEKATA Vodnjan protiv bespravnih graditelja - podneseno desetak kaznenih prijava!

VIŠE OD TISUĆU ILEGALNIH  OBJEKATA Vodnjan protiv bespravnih graditelja - podneseno desetak kaznenih prijava!
Foto: TZ Grada Vodnjana

Grad Vodnjan – Dignano ne odustaje i ne posustaje u borbi protiv divlje gradnje te koristi i koristit će sva raspoloživa sredstva da bi odvratio bespravne graditelje od daljnje devastacije prostora.

Unatoč rješenjima Istarske županije po žalbama investitora na rješenje o uklanjanju bespravno postavljenih objekata, a kojima se uslijed manjkave pravne regulative osporava nadležnost komunalnog redarstva nad takvim slučajevima, Komunalno redarstvo Grada Vodnjan – Dignano nastavlja s evidentiranjem bespravno izgrađenih i bespravno postavljenih objekata, javlja Istra24! Za slučajeve koji bi se mogli pokazati spornima, Komunalno redarstvo trenutno ne izdaje rješenja o uklanjanju, ali zapisnike o očevidu šalje na nadležno postupanje Građevinskoj inspekciji, s kojom je u redovnom kontaktu s ciljem koordiniranja zajedničkih postupaka.

Unatoč silnim naporima Komunalnog redarstva  Grada Vodnjan - Dignano, te u zadnje vrijeme i Građevinske inspekcije, bespravni graditelji i dalje ne shvaćaju prostupravnost svojih postupaka. Iz tog razloga, Grad Vodnjan - Dignano počeo je s podnošenjem kaznenih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske radi počinjenja kaznenog djela iz članka 212. Kaznenog zakona.

Članak se odnosi na protupravno građenje u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu. Na taj način evidentirat će se bespravna gradnja u negradivim područjima unutar Zaštićenog obalnog područja mora, tzv. ZOP-a.

Proteklih dana podneseno je desetak kaznenih prijava protiv bespravnih graditelja. Procjenjujemo da se u negrađevinskim zonama unutar obuhvata ZOP-a na području Grada Vodnjan - Dignano nalazi više od 1.000 protupravnih objekata. To je posljedica višedesetljetnog nepostupanja nadležnih tijela po pitanju zaštite okoliša, posebno priobalja.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.