2 min. čitanja

VIŠE OD SVJETLA I SOLI Izložba o hrvatskim svjetionicima u Trstu

VIŠE OD SVJETLA I SOLI Izložba o hrvatskim svjetionicima u Trstu

U svrhu obilježavanja 200. godišnjice izgradnje najstarijeg hrvatskog svjetionika, pomorskog svjetionika Savudrija, Plovput je u suradnji s Hrvatskim pomorskim muzejom grada Splita, Muzejom grada Umaga, Gradom Umagom te Ustanovom Festum organizirao i 2018. godine otvorio izložbu naziva „Više od svjetla i soli: 200 godina hrvatskih svjetionika“.

U narednih nekoliko godina održano je više postava izložbe duž jadranske obale, a istoimena izložba će 13. rujna ove godine, u 18.30 sati, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske, Hrvatskog pomorskog muzeja grada Splita i Plovputa biti postavljena u Trstu, gdje će se nalaziti do 10. listopada 2022. g.

Izgradnja svjetionika na Jadranu počinje nakon što je Austrija početkom 19. stoljeća ovladala sjevernim Jadranom te odabrala Trst kao glavnu izvoznu luku države koja je zauzimala pretežito kontinentalni dio područja što ga danas nazivamo Srednjom Europom. Nakon priključenja Trsta i Istre potrebu za izgradnjom svjetionika već je 1805. nadležnima predočila tzv. deputacija odnosno izaslanstvo Tršćanske burze, a kao mjesto izgradnje prvoga svjetla predložen je rt Savudrija, ključna točka na ulazu u Tršćanski zaljev. Carski dekret izdan je tek 1816, slijede pregovori izaslanstva i vlade nakon kojih Tršćanska burza preuzima nadležnost za postavljanje i održavanje pomorskih svjetala, da bi 1818. svjetionik na Savudriji bio dovršen.

Kako je Trst u to vrijeme bio bez premca glavna luka Carevine, to je i sljedeći svjetionik podignut na istarskoj obali. Bio je to 1833. svjetionik Porer na hridi pred Premanturom. Do polovice 19. stoljeća promet Jadranom znatno se povećao pa je sazrela svijest o potrebi izgradnje cijele mreže svjetionika, a kao mjesta izgradnje odabrane su i druge istaknute točke na hrvatskoj obali. Godine 1839. započinje raditi svjetionik na rtu Struga na južnoj strani Lastova, a 1849. svjetionik Veli rat na sjeverozapadnom kraju Dugog otoka.

Budući da su do polovice 19. stoljeća izgrađeni i svjetionici u tršćanskoj luci te na otoku Krfu, u tom razdoblju istočna obala Jadrana imala je primat pred zapadnom, na kojoj je izgrađen samo jedan svjetionik, Piave Vecchia na venecijanskoj laguni.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.