4 min. čitanja

VIS KAO PRIMJER Muljanje investitora u Hrvatskoj je moguće zbog manjka kontrole i rigoroznih kazni

VIS KAO PRIMJER Muljanje investitora u Hrvatskoj je moguće zbog manjka kontrole i rigoroznih kazni
Foto: Booking

VIS – Kako je moguće betonirati terasu na pomorskom dobru i pritom proći nekažnjeno? Moguće je, a najbolji primjer je u gradu Visu. U nekoliko navrata pisali smo o slovenskom državljaninu s hrvatskom domovnicom, koji je svoju vilu za iznajmljivanje “obogatio” golemom terasom s izravnim ulazom u more.

I to je, kaže nam, učinio bez da je prekršio ijedno slovo zakona. Naime, nakon što smo objavili priču o gospodinu koji na Visu iznajmljuje vilu s privatnom plažom do koje se dolazi s velike betonirane terase koja debelo ulazi u pomorsko dobro, javio nam se vlasnik spomenute nekretnine Damjan Planinc.

Foto: ZK izvadak/Screenshot

U kratkom pismu kazao nam je da je objekt legaliziran prema Zakonu o legalizaciji u zatečenom stanju, što nam je potvrdio kopijom izvatka iz Zemljišnih knjiga.

Što se tiče goleme terase koja vodi do “privatne plaže”, vlasnik vile tvrdi da je njegova pokojna nona davnih dana od Lučke kapetanije Split dobila pismeno odobrenje da smije izgraditi plato u danoj veličini (nije nam pokazao to pismeno odobrenje) te da od općine Vis traži odobrenje za izdavanje građevinske dozvole.

Je li tu dozvolu i dobio, nije nam potvrdio. Što opet može upućivati na to da je terasa izgrađena bez građevinske dozvole. No, to za Hrvatsku nije ništa čudno, zar ne?!

Na naš upit možemo li vidjeti sve te dokumente kojima potkrepljuje svoju priču, dotični vlasnik vile kazao nam je da su dokumenti “kod maminog nećaka, da ih on može potražiti i poslati nam ih na uvid”. Do zaključenja članka, dokumente nismo dobili.

Kaže da je on vilu preuzeo sa zatečenim stanjem prije više od 20 godina.

– Svakako ću i sam kontaktirati sve nadležne organe jer ja želim raditi pošteno i korektno i ako je potrebno odgovarati za greške – odgovarati ću. Kad se je kuća izgradila prije više od 20 godina ja sam imao 12 godina (rođen 1988). Tada nisam mogao odgovarati, ali ako je potrebno sad ću odgovarati – napisao nam je 45-godišnji vlasnik “sporne viške vile” .

Foto: Screenshot / Booking

Podsjećamo kako su nam iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrdili da na toj čestici nema dodijeljene koncesije za korištenje pomorskog dobra. Pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo Grada Visa Marijo Radevenjić potvrdio je za 24sata kako je na predmetnoj katastarskoj čestici izdano rješenje o izvedenom stanju za zgradu koja ima suteren, prizemlje, kat i potkrovlje i koja je odstupila od građevinske dozvole iz 1991. godine. Potvrdio je da je to rješenje izdano na ime Mirjana Gojak Planinc te da ono nije obuhvatilo nikakvu terasu niti je to moguće jer se terasa nalazi dijelom izvan vlasničke parcele, a sigurno i u pomorskom dobru.

Foto: Katastar.hr/Screenshot

Upit o navedenom slučaju poslali smo i Ministarstvu mora. Službeni odgovor prenosimo u cijelosti:

Za predmetno područje granica pomorskog dobra do sada nije utvrđena, no zaprimljen je prijedlog granice kojim se predlaže granicu utvrditi na način da se terasu objekta obuhvati u pojas pomorskog dobra,  a sve na način da se k.č. br. *553 k.o. Vis cijepa. Ističemo, kako je u ovom trenutku k.č. br. *553 k.o. Vis u cijelosti upisana kao privatno vlasništvo.

Uvidom u službene stranice Državne geodetske uprave: Geoportal, utvrđeno je kako je objekt vidljiv na HOK – ovoj osnovnoj karti, iako je ucrtan u manjim dimenzijama. Uvidom u zemljišne knjige utvrđeno je kako je za građevinu izgrađenu na čest. zgr. 553. k.o. Vis Splitsko-dalmatinska županija, Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Vis donijelo Rješenje o izvedenom stanju KLASA: UP/I 361-02/12-10/0274, UR.BR. 2181/1-11-00/30-16-0013 29.08.2016. godine.

Ovo Ministarstvo ne raspolaže s Rješenjem o izvedenom stanju stoga nije moguće sa sigurnošću reći da li se isto odnosi samo na kuću ili na kuću i terasu, niti da li je terasa jednim dijelom sagrađena izvan k.č. 553 k.o. Vis – stoji u odgovoru Ministarstva mora.

Slučaj s Visa tek je jedan u moru sličnih, ako ne i istih slučajeva okupacije pomorskog dobra bez odobrenja nadležnih institucija. Zašto to država bolje ne kontrolira? Kažu da nemaju dovoljno lučkih kapetana koji bi to mogli evidentirati na terenu. A otok Vis najbolji je primjer.

Foto: Booking

U službenom odgovoru ministarstva rečeno nam je kako lučki kapetan iz ispostave Komiža već više od dvije godine istovremeno obavlja poslove i u ispostavi Vis, koja nema popunjeno radno mjesto kapetana ispostave.

Uz to, jedan jedini lučki kapetan na otoku Visu u srpnju je, vjerojatno zasluženo, bio 15 dana na godišnjem odmoru. Tko je obavljao njegov dio posla u tom periodu, nismo saznali.

Zašto država ne zaposli više lučkih kapetana koji će na terenu moći kontrolirati kršenje pomorskog dobra?E, to je već tema za neku drugu priču.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasnik vile u Visu nema dozvolu za terasu u moru, uklonjen i Instagram profil za oglašavanje vile!
Luksuznu viletinu s terasom na izbetoniranoj plaži iznajmljuju s “izravnim ulazom u more i vezom za dvije jahte”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.