2 min. čitanja

Vijeće otočnog sabora: "Prihvatili su sve naše primjedbe, ali se ipak ograđujemo od novog Zakona o pomorskom dobru"

Vijeće otočnog sabora: "Prihvatili su sve naše primjedbe, ali se ipak ograđujemo od novog Zakona o pomorskom dobru"
Foto: PP Lastovsko otočje

Vijeće Otočnog Sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka donijelo je odluku da se obrati otvorenim pismom povodom javne rasprave na e-savjetovanju prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić u razgovoru za Morski HR potvrdio je da su zadovoljni zakonom, jer su, citiramo: "svi zahtjevi koje smo Ministarstvu mora stavili na stol, prihvaćeni". Ipak,  javno se ograđuju od njega, iako je njihova predstavnica naknadno sudjelovala u radu Radne skupine za donošenje novog Zakona.

Što im onda smeta, objasnili su u otvorenom pismu, kojeg prenosimo u cijelosti:

"Otočni Sabor kao član inicijative Javno je dobro, imenovan je 24. kolovoza 2022. od  strane ministra Butkovića, ministra Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u  Radnu skupinu za izradu novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama kao 25. član Radne skupine. Aktivno smo sudjelovali u radu radne skupine,  raspravljali i nudili prijedloge na svim sastancima od tada, ali i priložili pisane  primjedbe i prijedloge unatoč veoma kratkom vremenu i obimnosti samoga zakona.

Moramo naglasiti kako na Radnu skupinu nismo dobili završnu verziju Nacrta  Prijedloga zakona prije negoli je poslan na e-savjetovanje jer je on nakon zadnjeg  sastanka 11. studenog 2022. mijenjan, te se nikako nismo ni mogli usuglasiti s  navedenom verzijom. Zbog svega navedenog, kao članovi Radne skupine za izradu  zakona, ograđujemo se i izuzimamo od zadnje verzije Nacrta prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji je na e-savjetovanju od 17. studenog 2022.  godine.

Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, objavljen na e-savjetovanju i  nema mogućnost komentiranja većine članaka Zakona već se komentirati mogu samo  poglavlja.

Tražimo poštivanje Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata. Nužan je hitan ispravak jer ovakvo e savjetovanje ne ostavlja građanima mogućnost jednostavnog i smislenog komentiranja  upravo onih dijelova Zakona za koje smatraju da bi ih trebalo izmijeniti. E-savjetovanje  bez mogućnosti jednostavnog komentiranja, bez preglednih komentara uz tekst na koji  se odnose, kao i bez odgovora, sigurno nije dvosmjerna komunikacija građana i  Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovako postavljenim e-savjetovanjem ne  može se komunicirati dvosmjerno budući da je povratna informacija gotovo  nedostupna. Treba se omogućiti ravnopravno komentiranje kao kod ostalih akata na e savjetovanju.

Zbog svega navedenog tražimo ispravak objave na e-savjetovanju, pomicanje krajnjeg  roka savjetovanja na 30 dana od dana objave ispravka Prijedloga Zakona o pomorskom  dobru i morskim lukama s mogućnošću komentiranja svakog članka. HITAN ISPRAVAK zbog usklađivanja objavljenog Prijedloga Zakona o pomorskom  dobru i morskim lukama na e-savjetovanju od 17. Studenog 2022. s Kodeksom  savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih  propisa i akata i Zakonom o pravu na pristup informacijama", poručuju iz Otočnog sabora.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.