2 min. čitanja

Vidite li ovaj parazit u ribi, nikako ne jedite carpaccio, jer može biti opasno!

Vidite li ovaj parazit u ribi, nikako ne jedite carpaccio, jer može biti opasno!
Foto: Wikimedia / Čitatelj / Screenshot

Čitatelj s Trpnja nam šalje video, nastao nakon čišćenja inćuna.  

- Što je ovo što migolji? Je li riba zdrava za konzumiranje?

Odgovor smo potražili kod našeg suradnika i profesionalnog ribara Petra Baranovića, koji kaže da se radi o parazitu koji je vrlo čest u mesu plave ribe.  

- Radi se o anisakisu, koji živi u ribi, najčešće želucu i jetri. Tako je, u inćunu, odnosno plavoj ribi ga ima najviše. Za čovjeka može biti opasan jedino ako se riba jede sirova, odnosno ako spremate carpaccio, zato je ja tako nikad ne jedem. No kad se riba termički obradi, pa čak i kad se stavi u led, riba je potpuno bezopasna i zdrava za jelo - kaže nam Baranović.

Stručna literatura u Hrvatskoj i Italiji kaže da se ne radi o ničemu posebnom i kako je bolje ni ne znati koliko smo ih pojeli u životu, a da nam ništa nije bilo. Naravno, jer smo ribu frigali, kuhali ili pekli.

Anisakis i anisacidoza

Problem se češće javlja u Skandinavskim zemljama i Japanu, gdje su razmjeri kulture konzumacije sirove ribe nama čak i nezamislivi.  Tamošnji žitelji puno i često konzumiraju sirovu ribu.

I kod nas se nerijetko riba povlači s tržišta jer je u njoj uočen ovaj parazit, ipak, ne treba se prepadati, jer već larve anikadoze umiru kada se zagrijavaju na temperaturama iznad 60 stupnjeva i zamrznu na temperaturama ispod 30 stupnjeva. Ispada da ljubitelji pržene, kuhane, pirjane, pečene ribe nemaju razloga za brigu, sva živa bića u njima umiru tijekom toplinske obrade.

Zamrznuta riba koja se čuva na niskim temperaturama dulje vrijeme također vjerojatno neće postati izvor anikasida, pogotovo ako je na vrijeme uklonjena i smještena u zamrzivač. Pokazalo se da izvor parazitske infekcije može biti samo ona riba koja nije bila podvrgnuta dugotrajnom smrzavanju (ili kratkotrajnom, ali na temperaturi ispod minus 30 stupnjeva) ili dovoljnoj toplinskoj obradi. Dakle, opasni, riblji proizvodi uključuju sirove, slani (sjetite se da ličinke se ne boje soli!) Ili ukiseljene, sušene, sušene, dimljene na niskim temperaturama ribe. Upravo ovi proizvodi postaju izvor infekcije za ljude i životinje.

Bolest koja nastaje konzumacijom sirove ribe, zaražene ovim parazitima zove se anisacidoza. Ako se na vrijeme liječi, nije opasna po život, ali liječenje traje više tjedana, pa i mjeseci te se u svakom slučaju radije preporuča prevencija i termička obrada hrane. Ljubitelji sushija i drugih delicija sirove ribe i morskih plodova trebaju shvatiti da se izlažu riziku.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.