1 min. čitanja

VIDITE LI JE, JAVITE LOKACIJU: Ova biljka je važna za očuvanje živog svijeta Jadrana

VIDITE LI JE, JAVITE LOKACIJU: Ova biljka je važna za očuvanje živog svijeta Jadrana
Posidonia oceanica. Rani razvoj cvatova, vide se prašnici. Institut za Oceanografiju, 7 m dubine, 11.10.2017. / Foto: IOR

Cvatnja livade, ali ispod mora! Posidonia oceanica, najveća i najznačajnija cvjetnica (trava) u Sredozemnom moru, a kao i trave na kopnu, razmnožava se spolno pomoću cvjetova, opisali su stručnjaci iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo ovaj važan dio jadranske flore.

Posidonija cvate tijekom jeseni ali u nepravilnim periodima. Tako pojedinih godina imamo velike cvatnje gdje gotovo svali čuperak proizvede po jedan cvat (sastavljen od više muških i ženskih cvjetova), nekih godina na cijeloj livade nema niti jednog, a nekih godina cvate tu i tamo. Usput, gustoća čuperaka može biti i preko 300 na kvadratnom metru na 5 – 10 m dubine.

Posidonia oceanica. Otok Maun (južno od Paga), cvat s razvijenim plodićima. 01.11.2017., 5 m dubine. /Photo: IOR

Ova je godina „tu i tamo“, barem na dvadesetak lokaliteta od Splita do Pule. Ispred instituta, na 5 m dubine, bez problema ćete vidjeti desetak cvatova na kvadratni metar.
Cvatovi nisu lako uočljivi jer su zeleni kao i listovi. Cvatovi su oko 5 cm dugački. Imaju zasebnu stapku koja raste dok cvatovi sazrijevaju i dosegne 10 – 20 cm. Nakon oplodnje razvijat će se plod, a o njegovoj sudbini drugom prilikom.

Sad u more, zagrnite listove posidonije i potražite cvatove!!! Javite nam ako ih pronađete, napominju iz Instituta, a galeriju fotografija pogledajte na njihovim Facebook stranicama.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.