3 min. čitanja

VIDEO/FOTO: TJEDAN POSLIJE KATASTROFE – Donosimo priču uzgajivača školjaka

VIDEO/FOTO: TJEDAN POSLIJE KATASTROFE – Donosimo priču uzgajivača školjaka
Photo: Kristina Macuka

TRGET – Tjedan dana nakon ekološke katastrofe koja je pogodila Raški zaljev zbog neodgovornog pretakanja teškog brodskog goriva mazuta u libanonski brod za prijevoz stoke ‘Fidelity’ još se vide posljedice na okoliš. Video materijale nam je ustupila kolegica Kristina Macuka, galeriju fotografija Romeo Ibrišević, a najgore od sviju će, izgleda, proći uzgajivači školjaka koji na samom početku turističke sezone mogu samo sjediti skrštenih ruku.

Pitali smo jednog od uzgajivača, Đevada Dedića kakva je situacija tjedan dana poslije?

– Dosta se taloga ostalo po konopima i bovama gdje su školjke vezane. Gdje god takneš, mazut koji se lijepi za ruke. Problem je vaditi školjke. Imamo velikih problema uoči sezone, a treba živjeti. Zimi smo se pripremali, jer bi pred i za vrijeme sezone trebali školjke vaditi, a vidite gdje smo sad. Nemamo od čega živjeti. Teško je kad te pogodi jednu sezonu ovakva katastrofa, nego je upitna i iduća, jer mlađ se hvata po konopima koji plutaju prekriveni mazutom i ona je uništena jer neće narasti – rekao nam je Dedić i više retorički nas upitao: „Kome da se obratim?“

– Zvala me gospođa iz općine u Raši da će danas doći odvjetnik kako bi pokrenuo postupak odštete od brodara. Ako ima Boga i pravde brodar bi trebao platiti.

Na pitanje koliko ima štete, odgovara:

– Nije to skladište da je lako pobrojati ovo što je otišlo. More je more, tko ne razumije, ne može razumjeti. Danas nam pristižu i rezultati analize školjkii. One su na dubini i čiste su, ali ih ne smijemo vaditi. Iako sam je i ja jeo, dobili smo zabranu prodaje dok ne završi pretraga na analizi. Pitanje ministarstva je hoće li dati da se otvore i prodaju čak i da je sve u redu ako proglase stanje elementarne nepogode.

Jesu li mještani uz lučki terminal upozoravali i do sad na neke probleme?

– Dosta se o tome pričalo, dosta. Pogotovo o terminalu gdje dolaze brodovi sa stokom. Iskrcavaju gnjojivo direktno na beton. Peru kamione i rive direktno u more jer nije ograđeno. Cisterne dolaze  noću i danju, pa nije neuobičajeno da toče u brodove. To izgleda mogu samo kod nas raditi. Zamislite apsurda, zabranjeno točenje goriva na ovakav način u male barke, a ovo se može? Ovo se moralo dogoditi prije ili kasnije.

Kakva je sad situacija?

– A kad se to dogodilo, neverin je raspršio mrlju dalje i nije bila velika fleka, pa se nadamo kako postoji mogućnost da se sve očisti. Vidljivi su rezultati za sad. Ne vjerujem da će biti veće štete po živi svijet jer peru obalu i kamenja. Ovaj put bi se mogli izvući!

Što biste poručili odgovornima?

– Ma samo više stisnuti luku da rade po pravilima i da se čuva to naše more. Oni jesu jaki u nekim stvarima, ali morali bi više izdvojiti za zaštitu onog od čega svi živimo. Samo želimo da što prije možemo normalno funkcionirati. Sezona je kratka – zaključuje Dedić.

Photo: Romeo Ibrišević
Photo: Romeo Ibrišević
Photo: Romeo Ibrišević
Photo: Romeo Ibrišević

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.