2 min. čitanja

VIDEO Znanstvenici vjeruju da znaju zašto orke napadaju brodove: “Ciljaju isključivo kormila”

VIDEO Znanstvenici vjeruju da znaju zašto orke napadaju brodove: “Ciljaju isključivo kormila”
Foto: Screenshot

Stručnjaci koji istražuju niz izvanrednih susreta orki s brodovima i jedrilicama uz obale Španjolske i Portugala vjeruju da su ove životinje ciljale kormila zbog nekog ranijeg incidenta koji je uključivao njihov susret s nekim plovilom.

Od 10. kolovoza posade koje isplovljavaju iz španjolske regije Galicija izvijestile su o čak 22 interakcije s orkama – poznatima i kao kitovi ubojice – od kojih je trećina rezultirala različitim stupnjevima oštećenja na njihovim brodovima. Brodovima su pritom mahom ostali oštećeni sustavi upravljanja .

Nakon proučavanja fotografija i video snimaka susreta, radna skupina španjolskih i portugalskih stručnjaka, uključujući morske biologe i vladine dužnosnike, identificirala je tri orke prisutne u 61% incidenata.

Podmorske fotografije triju životinja, nadimaka Crni Gladis, Bijeli Gladis i Sivi Gladis, otkrivaju da su dvije od njih, čini se, zadobile ozljede između lipnja i kolovoza. Iako su neke rane mogle nastati dok su orke pokušavale uhvatiti tunu s dugih ribarskih linija, druge su mogle biti od kontakta s plovilima.

Prema istražiteljima, orke su obično znatiželjne prema krmi čamaca zbog njihove buke i kretanja. No, ipak kažu da su nedavni susreti “bez presedana” zbog štete nanesene brodovima.

Novo i neobično ponašanje

– Okidač za ovo neobično i novo ponašanje mogao je biti neki raniji incident koji su orke imale s brodom i u kojem je brzina plovila mogla biti presudan faktor. Trenutno nemamo jasne dokaze kada se to dogodilo, niti možemo sa sigurnošću reći o kakvom je plovilu možda riječ, niti je li incident bio slučajan ili smišljen – pojašnjenje je radne skupine koja proučava slučaj.

Kao rezultat mogućeg incidenta, rekli su stručnjaci, orke su se možda osjećale primoranima djelovati kad su vidjele jedrilicu kako bi je usporile idući za njenim kormilom.

Ali priznaju da su jedrilice možda bile meta i jer ih je orkama lakše napasti od većih plovila. Dodali su da bi se kitovi ubojice mogli jednostavno igrati jedrilicama “iz znatiželje” sada kad su otkrili sposobnost usporavanja ili zaustavljanja velikog objekta u pokretu.

Iako su neke posade potresene zbog susreta, radna skupina je istaknula da nitko u proteklim incidentima nije ozlijeđen, iako je postojao određeni rizik u situacijama koje uključuju dugotrajnu ili noćnu aktivnost.

Takvi su incidenti naveli španjolske pomorske vlasti da krajem tjedna na tjedan dana zabrane plovidbu plovilima kraćim od 15 metara u vodama oko Galicije .

Orke se obično mogu vidjeti kod Galicije u rujnu svake godine kada stignu iz zaljeva Cádiz i prate tunu u Biskajski zaljev.

Ovi ogromni morski sisavci mogu težiti do šest tona i živjeti do 80 godina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog napada orki, španjolska pokrajina Galicija ograničila plovidbu
ZNANSTVENICI U ŠOKU Orke razvile preciznu strategiju ubijanja morskih pasa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.