2 min. čitanja

VIDEO Velika bijela morska psina ganja kajakaša

VIDEO Velika bijela morska psina ganja kajakaša
Foto: Unsplash

Susreti s morskim psima rijetki su i vrlo stresni događaji, posebice kada se čovjek nalazi u kajaku, a velika bijela psina ga ganja.

Velika bijela morska psina dugačka je od 5 do 7 metara, a teži 2 tone ili više. Hrani se tuljanima, morskim lavovima, dupinima, kornjačama, ribama, pa čak i drugim morskim psima.

Česta je uz obale južne Australije, Južne Afrike, Kalifornije, otoka Gvadalupe, ali ponekad je se može vidjeti u Sredozemlju, pa i u Jadranu. Premda je ova vrsta zaštićena u nekim dijelovima svijeta, njezin broj opada.

Ljudi nisu 'zdrava hrana' za ove predatore koji teško probavljaju plijen s velikim udjelom kosti, mišića i masti, a koje su sastavni dio judskog tijela. U skladu s time, u većini zabilježenih napada, velika bijela psina prekinula bi napad nakon prvog ugriza. Smrti bi obično uslijedile zbog gubitka krvi, a rjeđe kritičnim gubitkom organa.

Veliki bijeli morski psi među najbržim su plivačima u oceanu, sposobni doseći brzinu do 55 milja na sat. Za kretanje kroz vodu koriste svoju snažnu repnu peraju, a aerodinamični oblik tijela pomaže im da se kreću brzo i učinkovito.

Pogledajte kako izgleda bliski susret čovjeka u kajaku kojeg ganja velika bijela psina:

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

BRUTALAN NAPAD Morski pas roniocu odgrizao glavu
U brutalnom napadu velike bijele psine, grabežljivac je ubio ronioca na jeziv način, odgrizao mu glavu i iščupao je s ramenima. Strašan napad bio je prvi fatalni incident s morskim psima ove godine i dogodio se 5. siječnja u Bahia de Tobari u Meksiku. Mladi ronilac Manuel Lopez ronio je
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//