2 min. čitanja

VIDEO Opasni vatreni crv snimljen kod Krka! Zbog zatopljenja mora ovaj je otrovni crv sve češći na sjevernom Jadranu

VIDEO Opasni vatreni crv snimljen kod Krka! Zbog zatopljenja mora ovaj je otrovni crv sve češći na sjevernom Jadranu
Foto: Screenshot/YouTube

Ne morate se brinuti kako će vatreni crv na vas skočiti, niti on napada ljude, no uzmete li ga u ruku prije nego mu odstranite bodlje mogli biste se neugodno iznenaditi. Osim toga, voli jesti ulov po vršama.

Vatreni crv je stalni stanovnik našeg mora, nije nikakva nova životinja niti se tek doselila i postoji u Jadranu od ranije. Međutim, unazad nekoliko godina populacija se znatno proširila zbog zagrijavanja mora. Vatrenim crvima to pogoduje i zabilježen je značajan porast populacije, piše istraživač podmorja Velimir Vrzić koji je i snimio ovu jedinku te sve stavio na Facebook stranicu Živi svijet Jadranskog mora.

Zbog zagrijavanja mora od 2 stupnja i vatreni crvi su se raširili uslijed globalnog zatopljenja. Prosječne su veličine od 15 do 20 centimetara, a mogu narasti i do 30 centimetara.

- Snimljen je kod otoka Krka na sjevernom Jadranu. Do sada se uglavnom nalazio na južnom međutim povećanjem temperature mora od 1,5 - 2 Celzijeva stupnja populacija se širi. Pomalo i podmuklo dok se mi kao ljudi ponašamo da se to nas ne tiče priroda ne uzvraća udarac ona samo ispostavlja račun - dodaje Velimir Vrzić u Facebook objavi.

Riječ je o sporim životinjama koje se hrane bodljikašima, zvjezdačama, žarnjacima tj. koraljima, gorgonijama, ali su i strvinari. Posljednje dvije godine javilo nam se dosta ribara kojima su, ako naiđu na vršu s ribom, crvi napali vrše i pojeli svu ribu, nastavila je dr. Krželj pojašnjavajući ipak kako nije riječ o životinjama koje napadaju ljude niti na njih mogu skočiti. Opasni su utoliko što imaju na sebi sitne iglice, tzv. četinu, a izlučuju i koktel toksina kako bi usmrtili plijen.

Žarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može ozlijediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru, poručila je dr. Krželj dodajući kako u slučaju bliskog susreta s vatrenom crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Morski crvi s kojima se ne bi željeli sresti
Kad je vatreni crv miran, čekinje koje sadrže otrov su spuštene, ali kada se osjeti ugroženim, podiže ih i širi u obrambeni položaj. Tada je vrlo opasan. Pruski prirodoslovac Peter Simon Pallas bio je jedan od najsvestranijih i najzaposlenijih znanstvenika svoga vremena. Sin uglednog kirurga i čudo od
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.