2 min. čitanja

VIDEO Švedski list objavio snimke: Nedostaje 50 metara cjevovoda Sjeverni tok 1

VIDEO Švedski list objavio snimke: Nedostaje 50 metara cjevovoda Sjeverni tok 1
Foto: DW Youtube screenshot

Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda ispod Baltičkog mora, izvijestio je u utorak švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve javne snimke oštećenja nastalog u rujnu.

Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 dana 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video snimljen malenim daljinski upravljanim podvodnim vozilom ili podvodnim dronom, koju je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoren cjevovod na dnu Baltičkog mora.

Dijelovi tog cjevovoda imaju ravne, oštre rubove, a drugi su deformirani, prema snimci nastaloj na dubini od oko 80 metara.

Film je snimljen u ponedjeljak, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1.

Švedske službe sigurnosti rekle su u listopadu da su izuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage.

Nije poznato jesu li svojim dolaskom švedski istražitelji mogli izmijeniti situaciju na mjestu eksplozije.

Švedska mornarica i sigurnosna policija odbili su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.

Kopenhaška policija koja istražuje puknuća na dva plinovoda u utorak je rekla je kako se čini da su rupe uočene na danskoj strani morske granice u Baltičkome moru izazvane “snažnim eksplozijama”, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Danska policija: Istjecanje na Sjevernom toku izazvale jake eksplozije
Preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su istjecanje izazvale “jake eksplozije”, objavila je kopenhaška policija u utorak u priopćenju. Daljnju istragu o puknućima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 od 26. rujna u danskom isključivom gospodars…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.