3 min. čitanja

VIDEO Spašena jedna od najvećih i najbolje očuvanih olupina broda

VIDEO Spašena jedna od najvećih i najbolje očuvanih olupina broda
Foto: Youtube / Screenshot

Tijekom projekta spašavanja nazvanog Yangtze River Estuary No.2, izvađeno je preko nevjerojatnih 600 artefakata iz najbolje očuvane i najveće podvodne drevne drvrne olupine nastradale u brodolomu, a za koju se smatra da potječe iz vladavine cara Tongzhija, koji je pripadao dinastiji Qing, a koji je vladao od 1861. do 1875. godine.

Stručnjaci su izvijestili da otkrivanje ovih artefakata pokazuje zapravo kulturnu razmjenu i trgovinski odnos između Zapada i Kine, a daljnja, također značajna otkrića očekuju se nakon što brod bude u potpunosti iskopan.

Primjerice, izvađena pronađena keramika bila je jako dobro očuvana i pretpostavlja se da je služila za trgovinsku razmjenu kroz povijest, kad je Šangaj, gdje je pronađena olupina, bio poznata otvorena luka, na povijesnom Pomorskom putu svile, piše Marine Insight.

Kao značajna prekretnica u kineskoj arheologiji, olupina je navodno bila jedrenjak iz vladavine cara Tongzhija, koji je pripadao dinastiji Qing, a koji je vladao od 1861. do 1875. godine.

Duga je otprilike 38,5 metara i široka 7,8 metara te ima 31 kabinu. Plovilo takoreći "spava" u vodama koje se nalaze sjeveroistočno od toka Hengsha, s trupom zakopanim oko 5,5 metara ispod morskog dna.

- Artefakti pokazuju da je postojala stalna kulturna razmjena odnosno trgovinski odnos između Kine i Zapada - kaže Liu Zheng, član Kineske akademije kulturnih znanosti, izvijestio je Global Times. Na primjer, Liu je precizirao da se rijedak porculan sa zelenom glazurom proizvodio upravo u kineskoj prijestolnici porculana Jingdezhenu, istočnokineskoj provinciji Jiangxi, a inspiraciju je crpio iz tehnika izrade porculana u Europi.

Foto: Youtube screenshot

Liu je istaknuo da ovi pronađeni porculanski predmeti zapravo pokazuju koliko je Kina prihvaćala zapadnu kulturu čak i prije otprilike 100 godina.

Spomenuo je da je iskopano još predmeta kao što su posude i šalice, a posebice neki svakodnevni predmeti iz života koji su služili u pripremanju i serviranju hrane i pića.

- Za razliku od olupine iz projekta Nanhai br. 1 iz dinastije Song, pronađene u Južnom kineskom moru prije otprilike 35 godina, ovaj "mlađi" brod iz dinastije Qing izvrstan je dokaz dugog razvoja kineske kulture Pomorskog puta svile, koja obuhvaća različita razdoblja i još uvijek traje, do današnjeg doba - objasnio je Liu.

Dana 2. ožujka 2022., gradska uprava Šangaja i kineska Nacionalna uprava za kulturnu baštinu, zajednički su objavili dodjelu zaštite kulturne baštine broda iz projekta Yangtze River Estuarya, kao jedan od najznačajnijih kineskih podvodnih arheoloških zadataka koji je dio petogodišnjeg plana o zaštiti kulturnih iskopina i znanstvenih i tehnoloških inovacija.

Oko broda će se tijekom projekta položiti 22 masivne grede, u obliku luka, na licu mjesta na moru, kako bi se formirao golemi polu-cilindrični luk koji će biti zaštita za brod. Očekuje se da će cijela offshore operacija trajati do dva-tri mjeseca.

Stručnjaci su spomenuli da podvodne arheološke aktivnosti koje su se tijekom proteklih 30 godina odvijale u Kini, uključujući arheološka iskapanja Koraljnog otoka 1, Huaguang grebena 1 i drugih značajnih brodoloma, pokazuju prosperitet tadašnjeg drevnog pomorskog Puta svile.  

- Napredna tehnologija podvodne arheologije može se primijeniti na cjelokupnu metodu i proces rada - rekao je Zhao Dongsheng, izvanredni profesor arheologije na Sveučilištu Nanjing, izvijestio je Global Times.

Nadalje je dodao da uspostava podvodnog arheološkog virtualnog laboratorija, kupnja odgovarajuće opreme i obuka više stručnjaka mora biti sljedeći smjer bogate podvodne arheologije u zemlji.

Očekuje se da će arheolozi izvršiti naknadne arheološke zadaće, a na tom će mjestu biti izgrađen i muzej antičkih posuda, piše Marine Insight.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.